Τάκης Θεοδωρικάκος: «25.000 παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορά μας μέσα στον Αύγουστο»

Τάκης Θεοδωρικάκος: «25.000 παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορά μας μέσα στον Αύγουστο»

Ξεκινούν αμέσως οι διαδικασίες για την επέκταση του φράχτη στο Έβρο και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης των συνόρων . «Απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων της ψεύτικης ελπίδας πρέπει να είμαστε ενωμένοι» τόνισε σε δηλώσεις του την Τετάρτη το πρωί  στον ΑΝΤ-1 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος έκανε γνωστό ότι περίπου 25.000 παράτυποι μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορά μας τον Αύγουστο.

Ο Υπουργός,  αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην οποία αποφασίστηκε η περεταίρω θωράκιση των συνόρων στον Έβρο, στην πίεση που δέχεται η Ελλάδα από τις αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία .

Σημεία από τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Η Τουρκία προχωρά σε συστηματική, μεθοδική και σύνθετη εργαλειοποίηση των μεταναστών

Μόνο μέσα στον μήνα Αύγουστο, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουν επιχειρήσει να μπουν παρανόμως από τα ελληνοτουρκικά σύνορα 25.000 παράτυποι μετανάστες. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό. Καθημερινά, οι δυνάμεις των ελληνικών αρχών ασφαλείας, κατά πρώτο λόγο η Ελληνική Αστυνομία μαζί με τον Ελληνικό Στρατό, έχουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο το οποίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο διότι είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά προχωρά σε συστηματική, μεθοδική και σύνθετη εργαλειοποίηση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους. Ένας μεγάλος αριθμός πλέον που επιχειρεί να έρθει στην Ελλάδα είναι κυρίως από την Συρία και οι άνθρωποι υποχρεώνονται, καθώς τους τίθενται διλήμματα απ’ ότι φαίνεται από την πλευρά των τουρκικών αρχών, είτε να επιστρέψουν στη Συρία είτε να προωθηθούν προς την Ελλάδα.

Η πρόσβαση διευκολύνεται από την στάθμη του ποταμού Έβρου

«Το καλοκαίρι το βάθος του ποταμού Έβρου σε πάρα πολλά σημεία, σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, είναι πάρα πολύ χαμηλό, δεν είναι ούτε μισό μέτρο. Μπορεί κανείς να περάσει εύκολα και να βρεθεί στις νησίδες που βρίσκονται στο μέσον συνήθως του ποταμού Έβρο. Πηγαίνουν εκεί, δηλώνουν ότι κινδυνεύουν και προσπαθούν οι Ευρωπαϊκές Αρχές να πάρουν αποφάσεις, συνήθως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να γίνει διαδικασία έρευνας διάσωσης. Οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, η ζωή τους δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Τους αφήνουν τα οργανωμένα συμφέροντα και καλούν στη συνέχεια να τους πάρει η Ελληνική Αστυνομία. Θα επαναλάβω λοιπόν με κατηγορηματικό τρόπο: Η Ελληνική Αστυνομία βαρκάρης λαθρεμπόρων των ψεύτικων ελπίδων προς τους παράτυπους μετανάστες δεν πρόκειται να γίνει.

Ιδιόμορφη απειλή σε βάρος της ακεραιότητας της πατρίδας μας και της ασφάλειας μας

Μπορεί το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020 οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι να ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα συγκεκριμένο σημείο των συνόρων και να επιχείρησαν να μπούνε με μαζικό τρόπο, αυτή τη στιγμή όμως, εξελίσσεται μια πολύ ιδιόμορφη απειλή σε βάρος της ακεραιότητας της πατρίδας μας και της ασφάλειας μας, καθώς μόνο αυτόν τον μήνα, 25.000 άνθρωποι σε ένα ευρύτατο μήκος έχουν επιχειρήσει να μπούνε μέσα και χρησιμοποιούν μεθοδικά και οργανωμένα τέτοιου είδους τεχνάσματα.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για να προχωρήσει το έργο, που είναι ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων εποπτείας

Στον Έβρο η κυβέρνηση μας έχει προσλάβει πολλές εκατοντάδες Συνοριοφύλακες και υπάρχει σημαντική δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δρα συντονισμένα με τον Ελληνικό Στρατό. Μέσα στον χειμώνα θα προστεθούν άλλοι 250 Συνοριοφύλακες. Θέλω να επισημάνω ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι να αναβαθμιστούν και τα τεχνικά, ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης του ποταμού. Υπάρχει το αυτοματοποιημένο σύστημα με κάμερες, θερμικές κάμερες, ωστόσο πιστεύουμε ότι απαιτείται η περαιτέρω αναβάθμιση του. Θα χρησιμοποιήσουμε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην παγκόσμια τεχνολογία από ανθρώπους που έχουν πολύ σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων.

 

To top