Ο Πρέσβης της Κίνας στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

Ο Πρέσβης της Κίνας στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheng συνοδευόμενος από τον μoρφωτικό ακόλουθο της πρεσβείας κ. Tian Lei επισκέφθηκαν το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, για την πολύχρονη και πολυεπίπεδη επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία που έχει δρομολογηθεί μεταξύ του Μουσείου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου από Ελληνικής πλευράς και Πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων της Κίνας.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στη συνεργασία μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου και των αντίστοιχων Κινεζικών φορέων διαχείρισης των περιοχών της Κίνας που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Όπως είναι γνωστό η Κίνα είναι η χώρα που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό Γεωπάρκων UNESCO (41 Γεωπάρκα UNESCO) ενώ στο κινεζικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών έχουν αναγνωρισθεί 220 Εθνικά Γεωπάρκα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Καθηγητής Ν. Ζούρος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στοιχεία για τη συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που αποτελεί τον φορέα λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου και των αρμόδιων κινεζικών αρχών, του Πανεπιστημίoυ Γεωεπιστημών του Πεκίνου, του Πανεπιστημίου Nanjing, της Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας και των ερευνητικών ιδρυμάτων της καθώς και πολλών φορέων διαχείρισης Γεωπάρκων. Η συνεργασία αυτή αφορά επισκέψεις ακαδημαϊκών και ερευνητών για ερευνητική συνεργασία, πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου φοιτητών, κοινά ερευνητικά προγράμματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργασία για την δημιουργία, λειτουργία και διαχείριση γεωπάρκων κ.λπ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην οργάνωση ασκήσεων πεδίου φοιτητών κινεζικών πανεπιστημίων στη Λέσβο που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2017-2019 και έχουν προσωρινά διακοπεί λόγω της πανδημίας. Οι ασκήσεις πεδίου θα συνεχιστούν από το 2023 καθιστώντας τη Λέσβο πεδίο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε θέματα γεωεπιστημών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο πρέσβης κατά την επίσκεψη του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους ενημερώθηκε για τις προσπάθειες αναδείξεις προστασίας και συντήρησης των απολιθωμάτων που συγκροτούν ένα μοναδικό αρχείο για την εξέλιξη της ζωής στη γη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πρέσβης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση στις δράσεις του Μουσείου και του Γεωπάρκου Λέσβου και στην μέχρι σήμερα συνεργασία σε θέματα διατήρησης απολιθωμάτων, γεωλογικής έρευνας, εκπαίδευσης, τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. πρέσβης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα επιτεύγματα της συνεργασίας φορέων Κίνας-Ελλάδας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και τόνισε ότι περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίες μεταξύ των Ελληνικών Γεωπάρκων και των Κινεζικών Γεωπάρκων θα υποστηριχθούν ένθερμα από την πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα

To top