Μέτρα ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Μέτρα ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στους οικισμούς Βατερά, Βρίσα και Σταυρό είχαν ως συνεπεία να καταστραφούν μεγάλες εκτάσεις με ελιές και χορτολιβαδικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Γι’ αυτό τον λόγο η Ομοσπονδία ζητά να ληφθούν μετρά όπως μηδενικό ΦΠΑ για όλους τους πυρόπληκτους, άμεση οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες, στελέχωση των Δασαρχείων με δασολόγους και δασοπονόπους κ.α.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το πανέμορφο δάσος ανάμεσα στους οικισμούς Βατερά – Βρίσα – Σταυρό, δυστυχώς έκανε στάχτη και μεγάλες εκτάσεις με ελιές και χορτολιβαδικά.
Η Ομοσπονδία απαιτεί άμεσα απ’ τη κυβέρνηση να παρέχει ουσιαστική στήριξη στους αγρότες – κτηνοτρόφους που επλήγησαν. Απ’ τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν σε πολύ άσχημη οικονομική θέση αφού έχασαν όχι μόνο την αναμενόμενη παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο. Φυσικά ήταν αυτοί που απ’ την πρώτη στιγμή έδωσαν τη μάχη με τη φωτιά για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Απαιτούμε:

Να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας, με την επιστημονική επίβλεψη των Δασαρχείων.
Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Να χορηγηθούν, με ευθύνη του κράτους, όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.

Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές που έχουν γίνει σε σπίτια, αποθήκες, στάνες και να δοθεί αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για όλο τον εξοπλισμό σταθερό και κινητό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να δοθεί αποζημίωση σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τη φετινή παραγωγή που κάηκε, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όσα χρόνια απαιτούνται ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους και να ζήσουν οι πυρόπληκτοι τις οικογένειές τους, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων. Μηδενικό ΦΠΑ για όλους τους πυρόπληκτους. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ, δήμους, να καλυφθούν ασφαλιστικά οι πυρόπληκτοι αγρότες με ευθύνη του κράτους.

Στελέχωση των Δασαρχείων με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους.

Να πραγματοποιηθεί άμεσα διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών».

To top