Εγκαινιάστηκε το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Εγκαινιάστηκε το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Ως η μόνη Περιφέρεια από την Ελλάδα που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη μαζί με άλλες Περιφέρειες από όλη την Ευρώπη, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με Στρατηγική προτεραιότητα τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται στη χώρα με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση ευκαιριών Ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εγκαινιάζοντας σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλίου το Γραφείο Καινοτομίας.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 14.7.2022 παρουσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, του Γενικού Διευθυντή της” Ε.Ε.Ο. Group A.E.” Κωνσταντίνου Κατσάνου, του Υπεύθυνου του Έργου Γιώργου Στρογγυλόπουλου , του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Λεωνίδα Αθηνάδη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ευάγγελου Μυρσινιά, Πανεπιστημιακών Εκπροσώπων του Δικτύου Φορέων εμπλεκόμενων στην Καινοτομία, Γενικών Διευθυντών και Ειδικών Συνεργατών της Περιφέρειας.


Ο Περιφερειάρχης αφού Καλωσόρισε του παραβρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους , υπογράμμισε:
«Σήμερα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσει η λειτουργία των γραφείων Καινοτομίας. Πιστεύουμε ότι τις λέξεις Καινοτομία , τεχνολογία, εκσυγχρονισμός , νέα γνώση , διεθνοποίηση, βιώσιμη ανάπτυξη, τις ακούμε όλοι καθημερινά και βρίσκονται στο κέντρο του σχεδιασμού των νέων Αναπτυξιακών Πρακτικών που βασίζονται στην Καινοτομία και την Έξυπνη Εξειδίκευση. Ξεκινάμε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας τη λειτουργία ενός γραφείου, για να συνδέσουμε τα νησιά μας με την Καινοτομία και την Ανάπτυξη. Για το σκοπό αυτό Συνεταιριστήκαμε με τους καλύτερους Συμβούλους, τον κ. Στρογγυλόπουλο που θα βρίσκεται μονίμως εδώ και μαζί με τους άλλους συνεργάτες του, θα προσπαθήσει να μας διασυνδέσει με τις σύγχρονες τάσεις της Ευρώπης. Η Ευρώπη εισάγει την Τεχνολογία και την Καινοτομία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, όπως στη Γεωργία, τη Κτηνοτροφία και τα παραγόμενα Προϊόντα και θα προσπαθήσουμε οι δραστηριότητες αυτές να γίνουν σύγχρονες και να ξεφύγουν η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο από την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής. Είμαστε πολύ χαρούμενοι , η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της Πρωτογενούς Παραγωγής είναι στις προτεραιότητες μας και τη θέλουμε να γίνεται με σύγχρονες μεθόδους. Αυτό το Γραφείο θα μας βοηθήσει σ’ αυτό.»

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθηνάδης υπογραμμίζοντας ότι «η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κινείται με στόχο την αξιοποίηση ευκαιριών και την Ανάπτυξη και μετά από κατάθεση σχετικής πρότασης, είναι η μόνη Περιφέρεια μεταξύ των 63 από όλη την Ευρώπη , 7 πόλεων και 4 Κρατών, που συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πιλοτικό Πρόγραμμα Στρατηγικού Σχεδιασμού Καινοτομίας.»

Ο Γεν. Διευθυντής της Ε.Ε.Ο Group κ. Κατσάνος υπογράμμισε ότι είναι επιλογή να εργαστεί σκληρά το γραφείο για να αφήσει πίσω έργο σε μία περιοχή όπως το Βόρειο Αιγαίο και θέλει να δει σύντομα αποτελέσματα της προσπάθειας. Ο Υπεύθυνος του Έργου κ. Στρογγυλόπουλος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η όλη εργασία που θα γίνει ενσωματώνει όλες τις δράσεις προετοιμασίας της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2022 – 2027 και αναμένεται να συλλεγούν νέες ιδέες που θα υποστηρίξουν νέα Προγράμματα, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία υποστήριξης της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Πράσινης Ανάπτυξης.

Το μικρόφωνο παραχωρήθηκε σε όλους τους παραβρισκόμενους οι οποίοι έκαναν επισημάνσεις για τον Ορθολογικό Σχεδιασμό, τη αξία της Καινοτομίας για την Ανάπτυξη και τη μεγάλη χρησιμότητα της λειτουργίας ενός Γραφείου Καινοτομίας.
«Η Περιφέρεια προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα των νησιών. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω κάθε προσέγγιση που έχει σχέση με τη ρητορική για προσφυγονήσια, στρατόπεδα, μεταναστοδέκτες, προσφυγοδέκτες και ότι πήγε πίσω τα νησιά του Βορείου Αιγαίου» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κλείνοντας την παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας του νέου Γραφείου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε μία δυναμική κοινωνία και θα το αποδείξουμε».

 

 

 

To top