Ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα ο νέος Διοικητής του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ Δημήτρης Καντεμνίδης, στην θέση του προκατόχου του Νίκου Μπαμπάκου, ο οποίος παραιτήθηκε πριν μερικούς μήνες. Πρώην στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού ο νέος Διοικητής, έχει ένα βαρύ βιογραφικό, ανάλογο με το βάρος της δημιουργίας της νέας δομής, που καλείται να διαχειριστεί.
Ποιος είναι ο νέος Διοικητής;
Ο Δημήτρης Καντεμνίδης κατάγεται από τη Λέσβο καιαποφοίτησε το 2004 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ωςαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού υπηρέτησε σε Φρεγάτες, Κανονιοφόρους και Παράκτια Περιπολικά του Πολεμικού Ναυτικού. Υπήρξε Ύπαρχος του ΠΠ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ (2005-2007) και Κυβερνήτης του ΠΠ ΤΟΞΟΤΗΣ (2009-2012) που έχουν έδρα τη Λέσβο. Την περίοδο της προσφυγικής κρίσης υπηρέτησε ως Ύπαρχος στην Κανονιοφόρο Πολεμιστής (2016-2019) και επιχειρούσε στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου πέριξ της Λέσβου.
Την περίοδο 2014-2016 πραγματοποίησε, με υποτροφία από το Πολεμικό Ναυτικό, μεταπτυχιακές σπουδές στο NavalPostgraduate School στη Καλιφόρνια (ΗΠΑ). Εκεί παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Θεωρητική Φυσική (Master of Science in Physics) όπου και έλαβε βαθμολογία (4.00/4.00) που τον κατέταξε στην πρώτη θέση μεταξύ των σπουδαστών που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στη σχολή Graduate School of Engineering and AppliedSciences κατά τις προηγούμενες οκτώ αποφοιτήσεις. Έτσι, εντάχθηκε σε πρόγραμμα dual–degree και ολοκλήρωσεταυτόχρονα δεύτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Πολιτικές Επιστήμες (Master of Arts in Security Studies–Civil MilitaryRelations).
Το 2018, χρίστηκε υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εντάχθηκε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Επιχειρησιακής Περιβαλλοντικής Πολιτικής & Διαχείρισης του ιδίου τμήματος. Στην διδακτορική του έρευνα εξετάζει πως οι περιβαλλοντικές αλλαγές, που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα (ρύπανση, κλιματική αλλαγή, αποδάσωση, ερημοποίηση, εξαφάνιση βιολογικών ειδών, όξινη βροχή κλπ.), θα επηρεάσουν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ευρώπης.Επιβλέπων καθηγητής της έρευνάς του είναι ο καθηγητής Ιωσήφ Μποτετζάγιας.
Το 2019, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 15 ερευνητές από όλη την Ευρώπη για φοίτηση στη Διδακτορική Σχολή του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας (European Security and Defence College) στις Βρυξέλλες, με την ιδιότητα του συνεργαζόμενου διδακτορικού φοιτητή (PhD Fellow). Το ίδιο έτος, εντάχθηκε και στο δυναμικό του Εργαστηρίου Κοινωνικών και Πολιτικών Θεσμών του Τμήματος Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Γρηγορίου.
Έχει παρακολουθήσει διεθνείς εκπαιδεύσεις με κυριότερες, την τρίμηνη εκπαίδευση με τίτλο «Environmental Security andSustaining Peace» (2019) του προγράμματος UNEP του ΟΗΕ, επιμορφώσεις του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας στις Βρυξέλλες και την εκπαίδευση του ΝΑΤΟ με τίτλο «Crisis Response Planning» (2019).
Πέραν των ερευνητικών του δραστηριοτήτων, αρθρογραφεί σεξένα think–tanks όπως το Woodrow Wilson International Centerfor Scholars (Ουάσιγκτον), το Friends of Europe (Βρυξέλλες), το Policy People (Ταιβάν) και σε εφημερίδες όπως ηΚαθημερινή και η Liberal.
Είναι έγγαμος με την εκπαιδευτικό Ευθαλία Σπάρταλη και μένει μόνιμα στο χωριό των Λουτρών όπου είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου.
Το 2022 παραιτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και το ίδιο έτος επιλέχθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης ως Διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μυτιλήνης.