Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου: “Ψίχουλα” οι αποζημιώσεις για την καρπόπτωση

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου: “Ψίχουλα” οι αποζημιώσεις για την καρπόπτωση

“Ψίχουλα” μπροστά στις αυξήσεις σε ενέργεια και αγροεφόδια, χαρακτηρίζει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, τις αποζημιώσεις που έλαβαν οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί για την καρπόπτωση από την θεομηνία του Δεκεμβρίου, ενώ επισημαίνει πως η “έγκαιρη” καταβολή των αποζημιώσεων οφείλεται στον οργανωμένο αγώνα των αγροτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου:

«Μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και πανηγυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων με πρωτοπόρο των κυρίου Αθανασίου τους τελευταίους δύο μήνες για τη καταβολή των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού απ’ τη θεομηνία με αποτέλεσμα την καρπόπτωση τον Δεκέμβρη, πιστώθηκαν επιτέλους σήμερα οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

Η προσπάθεια που γίνεται για να φαντάζει ως επιτυχία και οικονομική στήριξη στους αγρότες το αυτονόητο δικαίωμα στην αποζημίωση μετά από φυσικές καταστροφές έστω και αν αυτή είναι ψίχουλα, νομίζουμε ότι αποτελεί εμπαιγμό για τους βιοπαλαιστές αγρότες μας και εντάσσεται στα προεκλογικά τεχνάσματα της κυβέρνησης.

Η «έγκαιρη» καταβολή των αποζημιώσεων είναι αποτέλεσμα των οργανωμένων αγώνων όλων των αγροτών, των αγροτικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας που κινήθηκαν γρήγορα. Αφού διαπίστωσαν τη ζημιά που προκάλεσε η θεομηνία στο καρπό της ελιάς, κινητοποίησαν έγκαιρα τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και άσκησαν πίεση για το γρήγορο έλεγχο και εκτίμησή της.
Σήμερα οι φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες – κτηνοτρόφοι του νησιού δεν ικανοποιούνται. Δεν σώζονται με ψίχουλα. Μ’ αυτά δεν ζεις. Σήμερα έχουμε ανάγκη από ουσιαστική και γενναία στήριξη της παραγωγής. Σήμερα που ο καλπασμός στις τιμές της ενέργειας, των αγροεφοδίων και όλων των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης μας έχει κυριολεκτικά γονατίσει, η ΟΑΣΛ καλεί όλους τους αγρότες – κτηνοτρόφους να παλέψουμε για να διεκδικήσουμε απ’ την κυβέρνηση μέτρα πραγματικής και άμεσης προστασίας του εισοδήματός μας για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωριά μας και στις δουλειές μας.

Απαιτούμε άμεσα λήψη μέτρων για δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, με επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής , μείωση έως 50% στο αγροτικό τιμολόγιο του ρεύματος, αφορολόγητο πετρέλαιο.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για το παραγωγό που θα καλύπτουν το κόστος και θα αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για την επιβίωσή μας και την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.
Μέτρα πρόσληψης και προστασίας του ελαιώνα μας από το δάκο, με κρατικό έλεγχο και ευθύνη.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει το 100% της ζημιάς από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή και νόσο την παραγωγή και το κεφάλαιο ( φυτικό – ζωικό ).
Στελέχωση των κτηνιατρικών και γεωπονικών υπηρεσιών ώστε να παρέχουν δωρεάν και άμεσα βοήθεια στους αγροτοκτηνοτρόφους μας.
Τέλος αν θέλουν οι κυβερνητικοί παράγοντες να πανηγυρίζουν για κάτι, ας μας αποζημιώσουν για την ακαρπία που έπληξε των ελαιώνα μας τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι σίγουρο ότι δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε».

To top