Νότης Μηταράκης στη Χίο: «Κάνουμε ότι μας ζήτησαν οι τοπικές κοινωνίες»

Νότης Μηταράκης στη Χίο: «Κάνουμε ότι μας ζήτησαν οι τοπικές κοινωνίες»

«Δεν θα υπάρξει μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στις δομές» μιλώντας σε πολίτες της Χίου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης  θύμισε  κοινό ψήφισμα που είχαν υπογράψει πριν από δυο χρόνια ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και οι Δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου σε σύσκεψη που είχε γίνει στη Μυτιλήνη .

«Σου θυμίζω δήμαρχε – είπε απευθυνόμενος στον παριστάμενο Δήμαρχο Χίου- ο Κώστας Μουτζούρης, ο Περιφερειάρχης μας,  σε σύσκεψη με τους δημάρχους του Βορείου Αιγαίου πριν από δύο χρόνια στη Μυτιλήνη, 4 Σεπτεμβρίου 2019  διαπίστωσε την επικίνδυνη κατάσταση που τότε βιώναμε στα νησιά,   την αλματώδη αύξηση των μεταναστευτικών ροών και όλοι οι παρευρισκόμενοι καταλήξατε σε ένα κοινό ψήφισμα.Και τί ζητήσατε; Τί ζήτησε ο περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι; 1. Την απόρριψη δημιουργίας οποιαδήποτε άλλης δομής στα νησιά. 2ον Την άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών. Για να κλείσει η δομή στο Βαθύ, το Μαυροβούνι και η ΒΙΑΛ. Ακριβώς αυτό κάνουμε. 3ον Ζητήσατε αναλογική διασπορά προσφύγων σε όλη τη χώρα- το κάναμε . Ζητήσατε την άμεση αποζημίωση  των κατοίκων και το κάναμε . Ζητήσατε άμεση καταγραφή και έλεγχο των ΜΚΟ- το κάναμε και πολλές ΜΚΟ βρίσκονται με δικογραφίες στον Εισαγγελέα για λαθροδιακίνηση. Ζητήσατε αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων  και το κάναμε , οι ροές στα νησιά πλέον είναι σε μηδενικό σημείο .Ζητήσατε έκτακτο προσωπικό, πήραμε τους συνοριοφύλακες. Ακούσαμε τις τοπικές κοινωνίες, ακούσαμε την Περιφέρεια, ακούσαμε τους Δημάρχους και υλοποιούμε» τόνισε μεταξύ άλλων .

Στην ομιλία του στη Χίο κάνοντας έναν απολογισμό των δυο τελευταίων χρόνων ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στα  κρίσιμα θέματα που κλήθηκε να διαχειριστεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε:

Στην ουσιαστική μείωση των ροών, σημειώνοντας ότι «καταγράφεται ουσιαστική μείωση των ροών της τάξεως του 90%” εν συγκρίσει με το 2019, την ίδια στιγμή που Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία βιώνουν πολλαπλασιασμό ροών»
-Στην μείωση των διαμενόντων κατά 81% στα νησιά και κατά 49% σε όλη τη χώρα.
Στον έλεγχο των ΜΚΟ, με σειρά αποφάσεων, με πιο πρόσφατη αυτή που καθορίζει το πλαίσιο δράσης τους για την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο, υπό τον έλεγχο και τη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
-Στην επιτάχυνση της έκδοσης των αποφάσεων ασύλου.
-Στον περιορισμό του ύψους και της διάρκειας των επιδομάτων.
Στο θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων – αφίξεων, το τελευταίο 12μηνο
Στον ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από παράνομους οικονομικούς μετανάστες,
Στην ενίσχυση των απελάσεων
Στην δημιουργία κλειστών / ελεγχόμενων δομών – με την πρώτη στη Σάμο, να εγκαινιάζεται το Σάββατο.   

«Οι διαμένοντες στο νησί, την ημέρα των εκλογών ήταν 2.198 και σήμερα είναι συνολικά 390, στη ΒΙΑΛ 292» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης και σημείωσε: «Τα ορατά αποτελέσματα στο Μεταναστευτικό αποδεικνύουν ότι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που μπορεί να υλοποιήσει στην πράξη τη δέσμευση για τη Χίο πως η νέα δομή θα έχει λιγότερους από 500 διαμένοντες και για ολόκληρη την ακριτική Ελλάδα ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στις δομές».  

Αναφερόμενος στις κλειστές, ελεγχόμενες δομές ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση, όπως της ζητήθηκε από τις τοπικές κοινωνίες κλείνει τη ΒΙΑΛ, το Βαθύ, το Μαυροβούνι και δημιουργεί σύγχρονες και ασφαλείς δομές – ασφαλείς για διαμένοντες, εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες – εκτός αστικού ιστού.

Όσο αφορά τα έργα ανάπτυξης στη Χίο, ο κ. Μηταράκης είπε:

«Συνολικά το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έδωσε στο Δήμο Χίου 5 εκατομμύρια ευρώ για ανταποδοτικά τέλη, αποζημιώσεις και έργα υποδομών, που θα συμβάλουν στο να ανακτήσει η Χίος την θέση που της αξίζει».

 

 

To top