Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για την Ειδική Αγωγή

Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για την Ειδική Αγωγή

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λέσβου αναφέρεται στις θέσεις και τις προτάσεις του σχετικά με την Ειδική Αγωγή

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η επίθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι ολομέτωπη. Η μεγάλη της αναλγησία φαίνεται όμως περίτρανα στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματα της Ειδικής Αγωγής. Τα προβλήματα των μαθητών/τριών μας με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, έχουν οξυνθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους. Ο γ.γ. του Υπ. Παιδείας κ. Κόπτσης πρωτοστάτησε σε αυτό, ζητώντας, πάντοτε με προφορικές εντολές, να περικοπεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εργάζονται στην παράλληλη στήριξη των μαθητών που την έχει ανάγκη. Αυτό οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις ένας/μία εκπαιδευτικός να «μοιράζεται» για να καλύψει 2 και 3 μαθητές/τριες, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα να καλύπτει και 2 σχολεία προκειμένου να φαίνεται ότι υπάρχει παράλληλη στήριξη, χωρίς στην πραγματικότητα να μπορεί να γίνει η υποστήριξη των μαθητών/τριών με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση όσον αφορά στην ίδρυση νέων τμημάτων Ένταξης. Τα σχετικά αιτήματα του σχολικού έτους 2018-2019 δεν εξετάστηκαν στην ώρα τους και πέρυσι, στις 27/7/2021, ολοκληρώθηκε τελικά η διαδικασία, χωρίς βέβαια την ίδρυση κανενός νέου τμήματος.

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών ζητάει:

  • Στήριξη της Ειδικής αγωγής με σταθερό μόνιμο προσωπικό.
  • Τμήματα Ένταξης σε κάθε Δημοτικό Σχολείο/Νηπιαγωγείο και κάλυψη όλων των απαραίτητων τμημάτων.
  • Κάθε παιδί με Ειδικές Ανάγκες να έχει το κατάλληλο γι’ αυτό σχολείο, να φοιτά δηλαδή υποχρεωτικά στη Δημόσια Εκπαίδευση και στη δομή που έχει ανάγκη. Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή. Διαμόρφωση αποκεντρωμένων υποστηρικτικών δομών ανά ομάδα σχολείων στελεχωμένες με ειδικό προσωπικό (π.χ. ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κλπ).
  • Προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού για τη στήριξη των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες όπως επίσης και κατασκευή κατάλληλων κτιρίων και εμπλουτισμός με το απαραίτητο εποπτικό και διαγνωστικό υλικό.
  • Στήριξη κάθε μαθητή/τριας ξεχωριστά, από το Ειδικευμένο Προσωπικό με διαφοροποιημένη προσέγγιση ανάλογη με τις εκπαιδευτικές ή άλλες ανάγκες που αντιμετωπίζει.
  • Επίλυση του «προβλήματος» πρόσληψης των Σχολικών Νοσηλευτών/τριών που εδώ και πολλά χρόνια βασανίζει τις σχολικές μονάδες καθώς είναι ελάχιστες οι προσλήψεις για τις ανάγκες αυτές.
To top