«Μάταια περιμέναμε να ακούσουμε λύσεις για τα προβλήματα που έχει η Αιγοπροβατοτροφία»

«Μάταια περιμέναμε να ακούσουμε λύσεις για τα προβλήματα που έχει η Αιγοπροβατοτροφία»

Επικοινωνιακή φιέστα χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου την εκδήλωση του παραρτήματος Βορείου Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ με θέμα “Η Αιγοπροβατοτροφία στα νησιά του Β. Αιγαίου”, καθώς όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προέβαλαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των επιμελητηρίων δεν απευθύνονται στους βιοπαλαιστές αγρότες που δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μάταια περίμενε να ακούσει ο αγροτικός κόσμος προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα και τις προοπτικές που μπορεί να έχει η “Αιγοπροβατοτροφία στα νησιά του Αιγαίου” στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Αιγαίου, την Παρασκευή 27 Μάη, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

Επί δύο και περισσότερο ώρες, κυριάρχησαν οι προσωπικές φιλοφρονήσεις πολιτικών προσώπων, που πλέκοντας το εγκώμιο ο ένας για τον άλλο έδωσαν την εντύπωση πως πρόκειται ξεκάθαρα για μια επικοινωνιακή φιέστα παρά για εκδήλωση ενημέρωσης καθηγητών σε παραγωγούς.

Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε την σπουδαιότητα της ενημέρωσης ερευνητικών μελετών καθηγητών πανεπιστημίων πάνω στην αιγοπροβατοτροφία του νησιού και της δια ζώσης επικοινωνίας με τους κτηνοτρόφους, που στηρίζουμε και την επικροτούμε όταν η έρευνα και ενημέρωση υπηρετούν τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών μικρών και μεσαίων αγροτών, στεκόμαστε με κριτική σκέψη για αυτά που ακούγονται για εμάς χωρίς να λαμβάνουν υπ όψιν την πραγματικότητα.

Σήμερα η κτηνοτροφία και του νησιού μας βρίσκεται στο μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο. Όταν υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν να βάλουν πετρέλαιο στο αγροτικά τους μηχανήματα για να πάνε στα χωράφια όταν το κόστος παραγωγής μας γονατίζει καθημερινά, είναι οξύμωρο να μας καλούν να κάνουμε “φαραωνικά” έργα.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προέβαλαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των επιμελητηρίων, και τα λοιπά πολιτικά πρόσωπα με τις τεράστιες σταυλικές εγκαταστάσεις καθετοποιημένης παραγωγής με λέιζερ άρμεξης των αιγοπροβάτων δεν απευθύνονται στους βιοπαλαιστές αγρότες που δίνουν αγώνα επιβίωσης. Είναι έργα που προωθούν και ενισχύουν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε ολοένα και λιγότερους.

Το όραμα για ” λιγότερες μονάδες με την μεγαλύτερη παραγωγή” σκοντάφτει στην ατομική μας παρουσία στα χωράφια και μας θεωρεί εμπόδιο.

Φάνηκε ”αδιάβαστος” ο καθηγητής κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ όταν με ζήλο διατύπωσε ότι ” η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι χώρα κομμουνιστική ή χώρα του Δυτικού κόσμου, οι πολιτικές που ακολουθεί είναι Σοβιετικής Ένωσης”. Ο καθηγητής προφανώς δεν ήξερε; Ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΟΚ (πρόγονος της ΕΕ) από το 1981. Ακολουθεί πιστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα πίνουν νερό στο όνομα του καπιταλισμού, της ελεύθερης αγοράς και του ο πιο δυνατός τρώει τον αδύνατο. Φυσικά όλα αυτά τα ονομάζουν υγιή ανταγωνισμό που οδηγεί στην πρόοδο. Με αυτό τον τρόπο “ανάπτυξης” της κοινωνίας και οικονομίας, τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι έμποροι αγοράζουν ” αντί πινακίου φακής” τα προϊόντα μας. Πολλές φορές και κάτω του κόστους. Εμείς για να κατοχυρώσουμε τους κόπους μας ζητάμε και από το κράτος παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα οι κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Μια χώρα που δεν λαμβάνει υπόψιν τις διατροφικές ανάγκες του λαού, το τι πρέπει να παράξει για να καλύψει αυτές, αλλά αφήνει να ρυθμίζουν το τι και πόσο θα παραχθεί, οι μεγαλέμποροι και τα μονοπώλια, εναρμονίζοντας αυτήν αποκλειστικά και μόνο με την μεγαλύτερη κερδοφορία, υπάρχει ο κίνδυνος στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπίσει πρόβλημα επισιτισμού.

Τα δεινά που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αγρότες έχουν συγκεκριμένη αιτία. Είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. και των αντιαγροτικών πολιτικών επιλογών που ακολουθούνται.
Σήμερα σε καιρούς που η ίδια η διαβίωσή μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ο πρωτογενής τομέας και ο παραγωγός έχουν ανάγκη απο ουσιαστική στήριξη, μειώνοντας πραγματικά το κόστος παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, μείωση στο τιμολόγιο του αγροτικού ρεύματος, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, άμεση αποζημίωση απο φυσικές καταστροφές και νόσους, στελέχωση των κτηνιατρικών και γεωπονικών υπηρεσιών που θα παρέχουν δωρεάν φροντίδα στον αγρότη – κτηνοτρόφο για να μπορεί να παράγει φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή όλου του λαού».

 

To top