Εντυπωσιασμένοι οι εμπειρογνώμονες της UNESCO από την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους

Εντυπωσιασμένοι οι εμπειρογνώμονες της UNESCO από την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους

Στη Λέσβο βρίσκεται από 10 Σεπτεμβρίου 2021 Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της UNESCO με σκοπό την αξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου προκειμένου να διατηρηθεί η αναγνώριση του ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της UNESCO αποτελείται από τον Δρ. Kupetz Manfred, Διευθυντή του Γεωπάρκου Muskauer Faltenbogen που βρίσκεται στην Γερμανία και την Πολωνία και αξιολογητή της UNESCO και τον Δρ. Legal Stephane, Υπεύθυνο Γεωεπιστήμονα του Γεωπάρκου Luberon της Γαλλίας και αξιολογητή της UNESCO.

Η πενθήμερη αξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου ξεκίνησε με παρουσίαση και αναλυτική ενημέρωση των δύο αξιολογητών από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί από το Γεωπάρκο τα τελευταία 5 χρόνια.

Παράλληλα, οι αξιολογητές επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρηση του Γεωπάρκου στη Μυτιλήνη και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον φάκελο αξιολόγησης, το έντυπο υλικό, τους απολογισμούς των δράσεων που υλοποιούνται αλλά και την εξαιρετικά μεγάλη δημοσιότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο που επιμελήθηκε ο  Καθ. Νίκος Ζούρος. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία και δημοσιεύματα για τα επισκέψιμα γεωλογικά και φυσικά μνημεία της Λέσβου στα οποία πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και τουριστικές δράσεις και λειτουργούν με προδιαγραφές ποιότητας σύμφωνα με την UNESCO, τα επισκέψιμα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία, στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος (προστατευόμενες περιοχές, χλωρίδα, πανίδα, οικότοποι, κλπ), τις υποδομές και δράσεις θεματικού τουρισμού, τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την τοπική ανάπτυξη και τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την ενημέρωση του κοινού, τη διαχείριση και προβολή.

 

To top