Ενημερωτική Εκδήλωση “Συμβαίνει και εδώ” η εμπορία ανθρώπων

Ενημερωτική Εκδήλωση “Συμβαίνει και εδώ” η εμπορία ανθρώπων

Η Α21 στα πλαίσια του έργου ”Δράσεις Ευαισθητοποίησης για την Εμπορία Ανθρώπων” και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, καθώς και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης, την Τετάρτη 25 Μαΐου, ώρα 6:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Συμβαίνει και εδώ” για να αναδείξουν το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε επαγγελματίες κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών, στα σώματα ασφαλείας και τις αρχές, σε φοιτήτριες και φοιτητές, σε νέες και νέους, καθώς και ευρύτερα στους πολίτες της Μυτιλήνης και των ευρύτερων περιοχών και στοχεύει στην ενημέρωση για το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων σε μια προσπάθεια, αφύπνισης, ευαισθητοποίησης και συνεργασίας όλων για την αποτελεσματικότερη καταπολέμησή της.

To human trafficking (εμπορία ανθρώπων) είναι η παράνομη διακίνηση των ανθρώπων, κυρίως, για τους σκοπούς της καταναγκαστικής εργασίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Είναι ένα σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα που πωλούνται, αγοράζονται και εξαναγκάζονται να δουλεύουν παρά τη θέλησή τους, με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή, κάτω από απειλές, σωματική και ψυχολογική βία. To trafficking συμβαίνει στις περισσότερες ελληνικές πόλεις και χωριά, σήμερα!

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ που ζουν υπό συνθήκες εκμετάλλευσης. Σε 40 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας (Global Estimates of Modern Slavery, 2017).

Η Α21 είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός με όραμα την κατάργηση της σύγχρονης δουλείας παντού, για πάντα. Η Α21 ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 19 γραφεία σε 14 χώρες του κόσμου.

Η στρατηγική της Α21 για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς δράσης:

-Ενημέρωση των πολιτών και των ευάλωτων ομάδων και μείωση της ζήτησης.

Η Α21 δίνει έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση μέσω εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης, προς τη νέα γενιά, τους επαγγελματίες, το ευρύ κοινό, καθώς και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

-Ταυτοποίηση διασωθέντων θυμάτων και απόδοση δικαιοσύνης.

Η Α21 συνεργάζεται στενά με τις αρχές για την υποστήριξη ερευνών που στοχεύουν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση θυμάτων, μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109. Παράλληλα, επιδιώκει την ποινική δίωξη των διακινητών και τη νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων στις δικαστικές διαδικασίες – εξασφαλίζοντας ότι η υπόθεση θα φτάσει στα δικαστήρια.

-Φροντίδα και ενίσχυση των επιζώντων trafficking.

Η Α21 μπορεί να προσφέρει σε επιζώντες και επιζήσασες εμπορίας ανθρώπων πρόσβαση σε στέγαση, ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, κ.α., σύμφωνα με τις εξατομικευμένες τους ανάγκες και με στόχο την επανένταξη στην κοινωνία. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα του επαναπατρισμού.

Ο Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Μυτιλήνης, που λειτουργεί από το 2014, παρέχει δωρεάν ασφαλή διαμονή, που περιλαμβάνει δωρεάν στέγη και διατροφή. Δωρεάν ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας, αλλά και των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και των παιδιών τους, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της γυναίκας, ώστε να σταθεί δυνατή έξω στην κοινωνία. Παρέχεται επίσης Νομική Συμβουλευτική, μέσω των Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ή άλλων φορέων. Οι γυναίκες ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και τις κοινωνικές παροχές, γίνεται εργασιακή συμβουλευτική και παραπομπή / συνοδεία στους φορείς κατά περίπτωση.

To top