Ηπατίτιδα: Και επισήμως τρία κρούσματα σε παιδιά στην Ελλάδα – Δηλώθηκαν στο ECDC από τον ΕΟΔΥ

Ηπατίτιδα: Και επισήμως τρία κρούσματα σε παιδιά στην Ελλάδα – Δηλώθηκαν στο ECDC από τον ΕΟΔΥ

Τρία παιδιά ηλικίας από 14 μηνών έως 10 ετών καταγράφηκαν σήμερα και επισήμως ως κρούσματα της αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας σε τρία παιδιά στην Ελλάδα, καθώς σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC).

Έτσι, η Ελλάδα πια είναι ανάμεσα στις πάνω από 20 χώρες του πλανήτη, οι οποίες καταγράφουν πάνω από 340 κρούσματα της αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ηλικίας έως 16 ετών.

Τα δύο από τα τρία παιδάκια στη χώρα μας, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, εμφάνισαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμετούς) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, και τα τρία παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και η υγεία τους είναι σε άριστη κατάσταση.

Σε συναγερμό γιατροί και Αρχές για τον εντοπισμό και νέων περιστατικών

Σε εγρήγορση είναι χιλιάδες γιατροί στη χώρα μας υπό τον φόβο ότι μπορεί να εντοπίσουν κάποιο ανήλικο με οξεία ηπατίτιδα. Μετά τα τρία περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σε τρία μικρά παιδιά στη χώρα μας, η επιστημονική κοινότητα είναι σε συναγερμό προκειμένου να εντοπίσει νωρίς πιθανά νέα κρούσματα.

Άλλωστε υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ έχουν ενημερώσει την ιατρική κοινότητα προκειμένου να είναι ευαισθητοποιημένη απέναντι σε συμπτώματα που πρέπει να κινήσουν υποψίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κλινικοί γιατροί έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές ώστε να είναι σε εγρήγορση για ενδεχόμενα νέα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, με δεδομένο ότι οι ειδικοί αναμένουν τις επόμενες ημέρες να καταγραφούν κι άλλα παιδιά με αντίστοιχο πρόβλημα.

Η οξεία ηπατίτιδα μπορεί να εντοπισθεί σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, χωρίς σαφή αιτιολογία. Στην περίπτωση αυτή οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ με ειδικό δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ θα πρέπει να γίνεται συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

Πάντως, οι Αρχές είναι σε συναγερμό καθώς τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά αυξάνονται κάθε μέρα αφού σήμερα έχουν καταμετρηθεί περίπου 300 περιστατικά παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 163 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

To top