Επιστροφή στη κανονικότητα: Τι αλλάζει από σήμερα

Επιστροφή στη κανονικότητα: Τι αλλάζει από σήμερα

Μετά από δύο χρόνια αυστηρών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η υποχρεωτικότητα ορισμένων εξ αυτών αίρεται από σήμερα, Πρωτομαγιά.

Η κοινωνία πλέον βαδίζει σε ρυθμούς κανονικότητας, ακολουθώντας και την πολιτική και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Άλλωστε, όπως έχει τονίσει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν στο να περάσουμε στη νέα φάση διαχείρισης της πανδημίας, αυτής της συνύπαρξης με τον ιό.

Άρση μέτρων: Νέα κανονικότητα από σήμερα Πρωτομαγιά

Όπως έχει εξειδικεύσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από σήμερα μια σειρά από μέτρα που βρίσκονταν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπαίνουν πλέον στο συρτάρι, δίχως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τα ξεχάσουμε μια για πάντα, αφού επαναξιολόγηση θα υπάρξει από τους ειδικούς τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικότερα από σήμερα:

-Αναστολή covid pass. Από σήμερα αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Ετσι, η πρόσβαση σε χώρους εστίασης και σε εμπορικά καταστήματα θα γίνεται χωρίς την επίδειξη πιστοποιητικό. Επίσης επανέρχεται η χωρητικότητας στο 100%.

-Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Επιπλέον από σήμερα, οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, υποχρεούνται σε ένα ράπιντ τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) , με εξαίρεση τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Με μάσκα και μετά την Πρωτομαγιά

Εάν και το γενικότερο πλαίσιο άρσης των μέτρων ήταν η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους να αποτελέσει παρελθόν από 1η Ιουνίου, τις τελευταίες ημέρες εκφράστηκαν ενστάσεις από επίσημα χείλη. Πρώτος ήταν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης που άφησε παραθυράκι για παραμονή της μάσκας, λέγοντας ότι το αν θα καταργηθεί ή όχι η υποχρεωτικότητα θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το ίδιο επανέλαβε και η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα λέγοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους.

Τελικά αποφασίστηκε η παραμονή του μέτρου, το οποίο από τους ειδικούς χαρακτηρίζεται ως ήπιο. Συνεπώς, εξακολουθούμε να φοράμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και αυτό αποτελεί και ισχυρή σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Στους εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζονται μάσκες.

To top