O πρώην Δήμαρχος Ερεσού απαντάει στον Βέρρο

O πρώην Δήμαρχος Ερεσού απαντάει στον Βέρρο

Σε γραπτή δήλωση του ο πρώην Δήμαρχος Ερεσού Λουκάς Κόβρας, απαντάει στα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στη πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με την υπόθεση Αφεντέλι.

Αναλυτικά:

«Μετά το θεματικό πάρκο που ήρθε το καλοκαίρι, χωρίς να το έχει ποτέ ζητήσει η τοπική κοινότητα, και που Δίχασε τον τόπο μας με το έτσι θέλω, έσκασε η βόμβα του χτισίματος της παραλίας μας από την ιδιώτη. Η εν λόγω περιοχή είχε αγοραστεί πριν από έναν Γερμανό που είχε την ευαισθησία να παραμείνει ελεύθερη η παραλία, θέλοντας να χτίσει μόνο στο οικόπεδο από την πάνω μεριά του δρόμου. Κάποια χρόνια μετά προέκυψε το ΦΕΚ36 του 2012 στο οποίο πατάει η σημερινή ιδιοκτήτρια προσπαθώντας να χτίσει. Το εν λόγω ΦΕΚ το ανακάλυψε η τοπική κοινότητα το 2016 όταν έπεσε το τσιμεντάκι της ιδιώτη. Μέχρι και τότε δεν είχε ποτέ και κανένας ενημερώσει την τοπική κοινωνία.

Έτσι ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας των κατοίκων στο μπλόκο Αφεντέλι για να μην γίνουν οι τομές που απαιτούσε η αρχαιολογία. Το μπλόκο των κατοίκων της Ερεσού σταμάτησε 2 φορές τις μπουλντόζες, αλλά τελικά η ιδιώτης πήρε την έγκριση χωρίς τομές, ενώ όλοι ξέρουμε ότι και για το πιο απλό πράγμα οι τομές είναι απαραίτητες από την αρχαιολογία. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν γενικές συνελεύσεις των κατοίκων και των φίλων της Ερεσού, στο μπλόκο, στην πλατεία του χωριού και στην Μυτιλήνη. Ενώ συγχρόνως έγιναν ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες για το θέμα της παραλίας Ερεσού, αλλά και ερωτήσεις στην Ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ζήτημα πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστό.

Η δημοτική αρχή ήταν δυστυχώς απούσα από παντού. Η πρωτοβουλία αναγκάστηκε να πάει η ίδια στο δημοτικό συμβούλιο και να ζητήσει την δραστηριοποίηση της δημοτικής αρχής που έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο. Μας καθησυχάζατε πιστεύοντας ότι μας κοιμίζετε. Όμως η κοινωνία της Ερεσού έβραζε. Έβλεπε ότι είχε μείνει μόνη της.

Εσείς κε Δήμαρχε και η δημοτική αρχή μετά από 5 μήνες, και αφού με την συμβολή σας δεν πέρασε καμία απόφαση δημοτικού συμβουλίου που να σταματάει την έκδοση της αδείας, δείξατε το αληθινό σας πρόσωπο αφού απείχατε από την σημαντική απόφαση που ευτυχώς πήρε η αντιπολίτευση στις 30 Μάρτη. Και μετά από όλα αυτά στην συνέντευξη σας στα μέσα ενημέρωσης σαν πόντιος Πιλάτος απαλλάξατε τις ευθύνες από πάνω σας, και από όλους αυτούς που εμπλέκονται στην έκδοση της άδειας οικοδόμησης της παραλίας Ερεσού.

Συγχρόνως κουνήσατε το δάχτυλο σε εμάς τους παλαιούς Δημάρχους του Δήμου Ερεσού και του Δήμου Ερεσού Αντίσσης. Ειδικά στην δική μου δημοτική αρχή της τετραετίας 95-98, ρίχνοντας μου την ευθύνη για την απόφαση του Αρείου Πάγου την οποία δικαστική διαδικασία ουδέποτε έλαβα γνώση, ουδέποτε ενημερώθηκα για αυτήν προσωπικά, και ουδέποτε υπήρξε συζήτηση σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο εκείνο το χρονικό διάστημα.

Όπως και με κατηγορήσατε για την έλλειψη ΣΧΟΑΠ στην περιοχή υπονοώντας ότι εξυπηρετήσαμε συμφέροντα. Μόνο που οι 8 δημοτικές ενότητες – πρώην καποδιστριακοί δήμοι που έχουν σήμερα ΣΧΟΑΠ, αιτήθηκαν τα χρήματα για την υλοποίηση τους από το ΕΣΠΑ τα έτη 08-09 όπου και υπήρχε αντίστοιχη δυνατότητα για χωροταξικές μελέτες. Εκείνη την περίοδο ανατέθηκαν και εκείνη την περίοδο υλοποιήθηκαν. Την δεκαετία του 90’ δεν υπήρχε πουθενά ΣΧΟΑΠ πάνω στο νησί.

Στοχοποιείτε εμένα δηλαδή πριν από 24 χρόνια, και ενώ ακολούθησαν και άλλες δημοτικές αρχές. Μήπως η στοχοποίηση μου αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι συμμετέχω στον αγώνα υπεράσπισης της παραλίας ως παλαιός δήμαρχος και άρα δεν μπορεί να σταθεί το αφήγημα περί «20 γραφικών που φωνάζουν» ;

Εμείς κε Δήμαρχε αγαπάμε τον τόπο μας, αγωνιστήκαμε σκληρά για να δώσουμε όλη αυτή την υποδομή που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ερεσό. Περιγραφικά μόνο θα σας αναφέρω κάποια από τα έργα που έγιναν μόνο στα 4 χρόνια της δικής μου θητείας. Το φράγμα Ερεσού, ο Βιολογικός Καθαρισμός Ερεσού, το νέο δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερεσού, οι ανακατασκευές δημοτικών σχολείων Θεοφράστειου Ερεσού αλλά και Γιαλού, οι πλακοστρώσεις Λιμανιού, πλατειών και δρόμων εντός και εκτός των οικισμών Ερεσού και Σκάλας Ερεσού. Και άλλα επίσης σημαντικά που δεν γράφω αυτή την στιγμή. Αν θέλετε μπορώ αναλυτικά να σας αναφέρω αποφάσεις και φωτογραφικό υλικό που υπάρχει πλούσιο στο αρχείο μου για όλα αυτά τα σημαντικά για την περιοχή της Ερεσού έργα.

Το μόνο που ζητάμε από εσάς, είναι η συντήρηση όλων αυτών.. Η Ερεσός είναι μεγάλη κωμόπολη και επιθυμούσαμε μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό από εσάς τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής. Η μέχρι τώρα στάση σας για τον τόπο μου που είχα την τιμή και εγώ να υπηρετήσω είναι μηδενική αυτά τα 2.5 χρόνια. Μην μας κουνάτε το δάχτυλο λοιπόν. Σκύψτε όσος χρόνος σας έχει απομείνει έστω και λίγο στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Σταματήστε το κρυφτούλι που παίζεται και αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Όσο για την απαλλοτρίωση (και όχι την αγορά) των δύο οικοπέδων που εμφανίζονται ως 13.5 και όχι ως 11.5 στρέμματα το καθένα, που μετά από 5 μήνες αναγγείλατε στην συνέντευξη σας, θα έπρεπε από την αρχή που προέκυψε το θέμα να το είχατε κάνει ήδη. Με την δέσμευση βέβαια να μην γίνει τίποτε άλλο από τον δρόμο και κάτω και να διαφυλαχτεί όλη αυτή η παραλία ελεύθερη και προσβάσιμη προς τους πολίτες. Όσο για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για έργα που έχει άμεση ανάγκη η Ερεσός, θα επανέλθω σύντομα και είμαι θετικός να τα συζητήσουμε.

Λουκάς Κόβρας

Πρώην Δήμαρχος Ερεσού».

To top