Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής οργάνωσαν δύο απογευματινές εξορμήσεις στην Αλυκή Καλλονής το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 με αφορμή την
Παγκόσμια Ημέρα Παρυδάτιων Πουλιών(Global Shorebird Day). H Λέσβος είναι το νησί του υγροβιότοπου. Έναν υγροβιότοπο που το διάστημα που διανύουμε λειτουργεί ως σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός των πουλιών που διέρχονται από την περιοχή του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας και έχουν στόχο να βρεθούν για να ξεχειμωνιάσουν στην νότια Αφρική και δυτική Ασία.
Στις εξορμήσεις οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν κοπάδια από Αβοκέτες να τρέφονται μέσα στο νερό μαζί με διάσπαρτα άτομα από Ποταμοσφυριχτές, Θαλλασοσφυριχτές, Αμμοσφυριχτές και Νανοσκαλίδρες, που προτιμούν τα λασποτόπια στο όριο του νερού και τις μικρές αμμονησίδες. Εντόπισαν επίσης Τουρλίδες και Αργυροπούλια αλλά και Κοκκινοσκέληδες και Πρασινοσκέληδες. Στο τέλος των εξορμήσεων παρατήρησαν, με ιδιαίτερη προσοχή, το σημείο όπου κουρνιάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας οι Πετροτουρλίδες, ένα είδος παρυδάτιου που δραστηριοποιείται κατά το σούρουπο.
Το πέρασμα των παρυδάτιων πουλιών από την περιοχή μας εξελίσσεται δύο φορές το χρόνο, κάθε τέλη Μαρτίου και μέσα Μαΐου και ξανά μέσα Ιουλίου με τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μεταναστευτικά.
Πέραν των εξορμήσεων, το επιστημονικό προσωπικό του ΚΠΕΝ Καλλονής ολοκλήρωσε στις 7 Σεπτεμβρίου το επταήμερο καταγραφών σε υγροβιότοπους της Λέσβου.Σκοπός είναι να καταχωρηθούν οι μετρήσεις αυτές στην παγκόσμια βάση δεδομένων του προγράμματος (Global Shorebirds Count 2021). Τα περισσότερα είδη παρυδάτιων πουλιών είναι προστατευόμενα και σίγουρα απειλούμενα, σε όλο τον κόσμο.
Περισσότερες πληροφορίες: www.lesvosbirds.gr και facebook.com/kpenkallonis