Γεωπάρκο Λέσβου: Με επιτυχία η αξιολόγηση ώς Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Γεωπάρκο Λέσβου: Με επιτυχία η αξιολόγηση ώς Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Θετικά αξιολογήθηκε μετά από επιτόπια εξέταση της  επιτροπής των εμπειρογνωμόνων της UNESCO το Γεωπάρκο Λέσβου.

Οι αξιολογητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους γνώρισαν την ομορφιά του λεσβιακού τοπίου, επισκέφθηκαν τους κόλπους της Λέσβου, της Γέρας και της Καλλονής, περιηγήθηκαν στα ηφαίστεια και τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου.

Επισκέφθηκαν επίσης περιοχές οικολογικής σημασίας και τους υγρότοπους της Καλλονής, την περιοχή όπου περπάτησε ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, το Αρχοντικό της Βαλερτζήδαινας στην Πέτρα, το Κάστρο του Μολύβου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης όπου ενημερώθηκαν από τον Γιάννη Κουρτζέλλη, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα, επισκέφτηκαν το θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης, το νέο πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και ενημερώθηκαν από τον διευθυντή του μουσείου Ν. Ζούρο, για την εξέλιξη και την πρόοδο των ερευνητικών και τεχνικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στη Νησιώπη.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν επίσης από την επίσκεψή τους στην έκθεση “Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο”, η οποία φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Η επιτροπή αξιολόγησης θα υποβάλει  την έκθεσή της στην UNESCO, η οποία θα συζητηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, που θα συνεδριάσουν στο πλαίσιο του 7ου διεθνούς συνεδρίου Γεωπάρκων UNESCO που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 30 Σεπτεμβρίου στο Γεωπάρκο English Riviera, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως ιδιαίτερα θετικά λήφθηκαν υπόψη:

– Οι δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής των γεωμνημείων και των θέσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου που υλοποιήθηκαν από το δήμο Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και επισημάνθηκε η υψηλή ποιότητα των σχετικών δράσεων (καλαίσθητες ενημερωτικές και ερμηνευτικές πινακίδες, γεωτουριστικός χάρτης, ιστοσελίδα, έντυπα, οδηγοί και λεύκωμα).

– Οι δράσεις προστασίας και ανάδειξης των απολιθωμάτων και της γεωλογικής κληρονομιάς στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων για τη δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου της Νησιώπης καθώς και οι σωστικές ανασκαφές και δράσεις επιτόπιας προστασίας και ανάδειξης απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλονής – Σιγρίου που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην προσέλκυση επισκεπτών.

– Οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί για την ανάδειξη και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους στα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

– Το ιδιαίτερα ελκυστικό δίκτυο των μουσείων της Λέσβου και οι αρχαιολογικοί χώροι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, τους οποίους επισκέφτηκαν. Επισήμαναν τη σημασία της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των αρμόδιων φορέων της Λέσβου που διαχειρίζονται τα στοιχεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που συγκροτούν τη βάση για την αναγνώριση του Γεωπάρκου Λέσβου.

– H στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η στήριξή του από ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις πολλών τμημάτων του καθώς και οι εκπαιδευτικές δράσεις πεδίου με άλλα πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

– Η στενή συνεργασία και η ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Ευεργέτουλα”.

– Η ποικιλία και η ποιότητα δραστηριοτήτων φύσης που προσφέρονται στους επισκέπτες της Λέσβου (παρατήρηση ακτών και βυθού με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα, καταδύσεις, ορνιθοπαρατήρηση “bird-watching” στους υγρότοπους Καλλονής και Πολιχνίτου, trekking στα δίκτυα περιπατητικών διαδρομών της ΕΤΑΛ, ιστιοπλοΐα, surfing, ιππασία, κλπ.

– Η υποστήριξη των δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου από το Επιμελητήριο Λέσβου και τους τοπικούς φορείς καθώς και η συνεργασία με του Γυναικείους Αγροτουριστικούς Συνεταιρισμούς Μεσοτόπου, Αγίας Παρασκευής και Πέτρας καθώς και παραγωγούς τοπικών προϊόντων για την ανάδειξη της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής.

– Τέλος, οι διεθνείς πρωτοβουλίες, συνεργασίες και μεγάλες εκθέσεις που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Ρώμη, Σικάγο, Μόσχα), με στόχο την προβολή της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου.

 

 

To top