Αγώνας δρόμου για τείχος ανοσίας – 7.000 υγειονομικοί σε αναστολή

Αγώνας δρόμου για τείχος ανοσίας – 7.000 υγειονομικοί σε αναστολή

Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση για να πείσει τις νεότερες ηλικίες να εμβολιαστούν. Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και η επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμού συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα ενόψει φθινοπώρου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν όλες οι σχολικές μονάδες στη χώρα.

Την ώρα που πάντως σχεδόν 7.000 υγειονομικοί έχουν βγει σε αναστολή εργασίας, το μέτρο της υποχρεωτικότητας φαίνεται πως αποδίδει, αφού αρκετοί σπεύδουν να εμβολιαστούν.

Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και η κάμψη στον εμβολιαστικό ρυθμό συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον χειμώνα που έρχεται.

«Με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σα να τρέχουμε προς ένα τέρμα, και αυτό το τέρμα να μετακινείται συνέχεια ακόμα πιο μακριά», δήλωσε στον ΣΚΑΪ για το τείχος ανοσίας η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Βάνα Σύψα ενώ ξεκαθάρισε πως εάν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι πριν κάνει την εμφάνισή της η μετάλλαξη Δέλτα χρειαζόταν ένα 60-70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης για να διαμορφωθεί τείχος ανοσίας, ενώ το ποσοστό φθάνει πλέον στο 85 με 90% του γενικού πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών).

Παράλληλα, αν και ακόμη και σήμερα καθημερινά κλείνονται χιλιάδες νέα ραντεβού, είναι μεγάλη ανάγκη να ανεβάσει ταχύτητα το πρόγραμμα Ελευθερία.

«Είμαστε στο 58,5% και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30, περισσότερο από 70% που έχει εμβολιαστεί.  Χρειαζόμαστε περισσότερο, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, λίγο πιο πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπροστά από άλλες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να μπαίνουν ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, είναι 25.000 περίπου τα ραντεβού την ημέρα, αλλά χρειάζεται περισσότερο από αυτό», ανέφερε στο Mega ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με αυτά τα δεδομένα το τέλος της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο απέχει ακόμη αρκετό καιρό…

«Ο κόσμος έχει πολύ δρόμο μπροστά του» τόνισε η κ. Σύψα, η οποία προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος νέων μεταλλάξεων σε φτωχές χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που πιθανόν να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό.

Εδώ και 4 ημέρες πάντως έχουν τεθεί εκτός συστήματος υγείας περίπου 7.000 υγειονομικοί – αριθμός μικρότερος από τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου υγείας.

Την ίδια ώρα σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη για δεκάδες μαϊμού πιστοποιητικά εμβολιασμού από υπάλληλο του κέντρου Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας. Ήδη έχει διαταχθεί έρευνα ενώ και το μήνυμα του υπουργού Υγείας είναι για καμία ανοχή.

Πηγή: skai.gr

To top