Εκπαιδευτικές δράσεις για τις φυσικές καταστροφές στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Εκπαιδευτικές δράσεις για τις φυσικές καταστροφές στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου. Οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου, προσφέροντας ενημέρωση και εκπαίδευση σε παιδιά και νέους.

Με φετινό θέμα τη σημασία της εκπαίδευσης για την προστασία και ενδυνάμωση των νέων, οι δράσεις του Μουσείου στοχεύουν στην προετοιμασία των συμμετεχόντων για την έγκαιρη και σωστή αντίδραση σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

Ενημέρωση και συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς.
Παρουσίαση της λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου και ενημέρωση για τον διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας.
Βιωματική δραστηριότητα γνωριμίας με τα ρήγματα στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου.
Παρουσίαση ιστορικών σεισμών της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου.
Προσομοίωση καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή μέτρων προστασίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, εστιάζει στη σημασία της ενημέρωσης και της προετοιμασίας των πολιτών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως σεισμοί, πλημμύρες και τσουνάμι. Στηρίζοντας αυτή την πρωτοβουλία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου αναλαμβάνει δράση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νέων και την ανάπτυξη ασφαλέστερων κοινοτήτων.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22510-47033 ή μέσω e-mail στο lesvospf@otenet.gr.

To top