Με κεντρικό μήνυμα τη βιώσιμη κινητικότητα και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της «Ωρας της Γης» που διοργανώνει ο WWF και συμμετείχε και φέτος ο Δήμος Μυτιλήνης, μικροί και μεγάλοι το Σάββατο το βράδυ, συμμετείχαν στην καθιερωμένη νυχτερινή ποδηλατοπορεία που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου αλλά και στην δράση παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού που οργάνωσε ο Σύλλογος Αστρονομίας Λέσβου στην πλατεία Σαπφούς.
Η «αστική ποδηλατάδα» αποτελεί ένα από τα κύρια μέσα ευαισθητοποίησης του κοινού από τον Ποδηλατικό Σύλλογο, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της βιώσιμης κινητικότητας και της ανάγκης για ασφαλείς ποδηλατικές υποδομές.
Στη φετινή διοργάνωση, οι συμμετέχοντες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα δημιουργίας «χρηστικών ποδηλατόδρομων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αράπης, επισημαίνοντας ότι οι υποδομές πρέπει να εξυπηρετούν την καθημερινή μετακίνηση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους ποδηλατόδρομους που προγραμματίζονται για τη νέα προκυμαία και άλλες περιοχές της Μυτιλήνης, ένα έργο που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στη βιώσιμη κινητικότητα της πόλης.
Παράλληλα με την ποδηλατοπορεία, ο νεοσύστατος Σύλλογος Αστρονομίας Λέσβου προσκάλεσε τους πολίτες σε μια μαγευτική βραδιά εξερεύνησης του ουρανού. Με τη βοήθεια τηλεσκοπίων, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πλανήτες, αστέρια και άλλα ουράνια σώματα, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του διαστήματος.
Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Λεωνίδας Παπασωτηρίου μίλησε για τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αστρονόμοι λόγω της φωτορύπανσης, που περιορίζει την ορατότητα του νυχτερινού ουρανού. Η εκδήλωση ανέδειξε την ανάγκη περιορισμού του περιττού τεχνητού φωτισμού, ώστε να διατηρηθεί η δυνατότητα παρατήρησης του διαστήματος.