Ζώντας σε έναν πλαστικό κόσμο: Οι κίνδυνοι της ρύπανσης και ο δρόμος προς τη βιώσιμη διαχείριση

Ζώντας σε έναν πλαστικό κόσμο: Οι κίνδυνοι της ρύπανσης και ο δρόμος προς τη βιώσιμη διαχείριση

Στο πλαίσιο των Επιστημονικών Συναντήσεων με το Τμήμα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Ζώντας σε έναν Πλαστικό Κόσμο: Οι Κίνδυνοι της Ρύπανσης και ο Δρόμος προς τη Βιώσιμη Διαχείριση”.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανίχνευση των πλαστικών, τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία και τις προκλήσεις στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων. Παράλληλα, αναζητήθηκαν λύσεις σε πολιτικό, επιχειρησιακό και ατομικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών, κ. Κώστας Τοπουζέλης, παρουσίασε τα γεωπληροφοριακά συστήματα του εργαστηρίου του, τα οποία χρησιμοποιούν δορυφόρους, drones και τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση θαλάσσιας και παράκτιας ρύπανσης. Αυτές οι τεχνολογίες αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τον εντοπισμό και τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας και Οικοτοξικολογίας, κα Όλγα-Ιωάννα Καλαντζή, αναφέρθηκε στην εξάπλωση των μικροπλαστικών στα οικοσυστήματα και στους οργανισμούς, καθώς και στις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία, σκιαγραφώντας μια ανησυχητική εικόνα της κατάστασης.

Ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, Περιβαλλοντολόγος και στέλεχος της WWF, παρουσίασε τα ευρήματα του προγράμματος παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης στις ελληνικές ακτές. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ελληνικές παραλίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, με αποτσίγαρα, πλαστικά καπάκια, καλαμάκια και φελιζόλ να αποτελούν την πλειοψηφία των απορριμμάτων. Επιπλέον, επεσήμανε πως η έλλειψη ελέγχου και λογοδοσίας καθιστά την Ελλάδα ουραγό της Ευρώπης στη διαχείριση πλαστικών αποβλήτων, παρά το ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ο κ. Αντώνης Γρηγορόπουλος, Περιβαλλοντολόγος και στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανέδειξε τις επιτυχημένες πρακτικές του φορέα στη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Τόνισε τη σημασία της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή και την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών.

Κοινό συμπέρασμα όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η συνεργασία μεταξύ πολιτείας, επιστήμης και πολιτών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του πλαστικού αποτυπώματος και την προστασία του πλανήτη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στο κανάλι YouTube του Τμήματος Περιβάλλοντος: Παρακολουθήστε εδώ.

To top