πλαστική ρύπανση αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η εκτεταμένη χρήση του πλαστικού, από καθημερινά προϊόντα μέχρι συσκευασίες και αντικείμενα μίας χρήσης, έχει οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στην ανθρώπινη υγεία. Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει μια επιστημονική συνάντηση για να αναδείξει τις προκλήσεις της πλαστικής ρύπανσης και να εξετάσει τρόπους για μια βιώσιμη διαχείριση αυτής της περιβαλλοντικής απειλής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου 2025 στις 11:00 π.μ., στην αίθουσα Γ’ του Τμήματος Γεωγραφίας, και θα προσφέρει μια επιστημονική ματιά στην κατάσταση της πλαστικής ρύπανσης, τις επιπτώσεις της και τις σύγχρονες τεχνολογίες ανίχνευσης. Ειδικοί από διάφορους τομείς θα αναλύσουν τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών, την κατάσταση στη χώρα μας σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων και τις προκλήσεις της ανακύκλωσης.
. Ειδικοί από διαφορετικούς τομείς αναλύουν:
– Την εξάπλωση της πλαστικής ρύπανσης και τις τεχνολογίες ανίχνευσής της. Κώστας Τοπουζέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τηλεπισκόπησης, Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών).
– Τα μικροπλαστικά και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα. Όλγα-Ιωάννα Καλαντζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας και Οικοτοξικολογίας.
– Τα προβλήματα και τις προοπτικές της Ελλάδας στη διαχείριση των πλαστικών. Αχιλλέας Πληθάρας, Περιβαλλοντολόγος, MSc στα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, στέλεχος της WWF με αρμοδιότητα στα θέματα πρόληψης αποβλήτων, απόφοιτος του Τμήματος Περιβάλλοντος.
– Τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων και τις προκλήσεις της ανακύκλωσης. Αντώνης Γρηγορόπουλος, στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, απόφοιτος του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Μπορούμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις και να συμβάλουμε ως πολίτες; Παρακολουθήστε τη συζήτηση και ανακαλύψτε τον δρόμο προς ένα πιο καθαρό και βιώσιμο μέλλον.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το κανάλι Υoutube του Τμήματος Περιβάλλοντος (https://youtu.be/0syCCsmUw4c