Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2025, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης και το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ), διοργανώνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025, στις 11:00, μια μοναδική εξόρμηση στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.
Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2025, στις 11:00, στον καλαμιώνα του έλους Ντιπίου-Λάρσου στον Κόλπο της Γέρας, σημείο εξαιρετικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα. Το σημείο αρχικής συγκέντρωσης θα είναι στη γέφυρα ποταμού Ευεργέτουλα (μετά τη διασταύρωση προς Γέρα).
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει περίπατο σε διάφορα σημεία της προστατευόμενης περιοχής με αναγνώριση/παρατήρηση στοιχείων της φύσης (τύπων υγροτόπων, φυτών, πουλιών, εντόμων και άλλων οργανισμών) και βιωματικά παιχνίδια. Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, και για τη συμμετοχή σε αυτή είναι απαραίτητη η αδιάβροχη υπόδηση (γαλότσες, μποτάκια).
Η φετινή γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Σύμβασης Ραμσάρ για τους υγροτόπους, με θέμα το «Προστατεύοντας τους υγροτόπους για το κοινό μας μέλλον», έχει ώςστόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αναγκαιότητα προστασίας των υγροτόπων και των οικοσυστημάτων τους. Οι υγρότοποι δεν είναι απλά φυσικοί πόροι αλλά μια βασική συνθήκη για την ευημερία της ανθρωπότητας. Με την προστασία και αποκατάστασή τους διασφαλίζεται πως οι ωφέλειες και οι λειτουργίες τους προς τον άνθρωπο και τη φύση θα περάσουν και στις μελλοντικές γενιές.
Μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για την εξόρμηση από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΒΑ Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ (Καβέτσου 28, Μυτιλήνη, τηλ. 2251042573), και τη σελίδα της στο Facebook.
ΟΦΥΠΕΚΑ Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στη Μυτιλήνη εδρεύει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου, υπεύθυνη για τις Προστατευόμενες Περιοχές των νησιών της Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Αντίψαρων, Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων.