Γιώργος Πλακωτάρης: «Έχω δει έργο να δυναμιτίζεται επειδή ο επόμενος εκλεγμένος δεν το θέλει»

Γιώργος Πλακωτάρης: «Έχω δει έργο να δυναμιτίζεται επειδή ο επόμενος εκλεγμένος δεν το θέλει»

Ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Πλακωτάρης ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή «Επίκεντρο» και μίλησε για την μεγάλη ευκαιρία για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου λόγω του νέου ΕΣΠΑ και των σημαντικών κονδυλίων που είναι στη διάθεση των φορέων για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής. Δίνει μάλιστα έμφαση στις επενδύσεις που διεκδικούν μεγάλο κομμάτι από τις χρηματοδοτήσεις, οι οποίες εστιάζονται – όπως φαίνεται από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί – στον τουρισμό. Μιλάει ακόμη και για  ρόλο του  στη διαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα από προγράμματα και τη συνεργασία του, με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση έργων. Τονίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να χρειαζόταν και 20 χρόνια από τον σχεδιασμό ενός έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του. Σήμερα οι χρόνοι αυτοί έχουν επισπευσθεί καθώς γίνονται συσκέψεις – συζητήσεις  υπάρχει πιο στενή συνεργασία και συζήτηση με τους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία για την πορεία των έργων. Από την άλλη μεριά όμως, όπως σχολιάζει ότι  συχνά, έργα μπορεί να «χαθούν» για πολιτικούς λόγους. 

«Μια φορά  είπα σε ένα δήμαρχο ότι στο βιβλίο που θα γράψω σε  15 χρόνια θα σε έχω μέσα» λέει χαρακτηριστικά ενώ προσθέτει «Έχω δει να δυναμιτίζεται ένα έργο γιατί δεν αρέσει στον  επόμενο εκλεγμένο».

Με καταγωγή από τη Χίο, παιδί πολυμελούς οικογένειας ο Γιώργος Πλακωτάρης έχει κάνει πατρίδα του πλέον τη Μυτιλήνη, όπου ζει με την οικογένειά του  εδώ και 25 χρόνια. Μιλάει με αγάπη για το νησί του και το Μουσείο Εσπεριδοειδών που έχει δημιουργήσει ο ίδιος θέλοντας να αναδείξει την ιστορία του φημισμένου μανταρινιού Χίου που και ο πατέρας του καλλιεργούσε στο περιβόλι τους. «Σήμερα τονίζει ότι μια οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει από την καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Τότε ο πατέρας μου μας σπούδασε, από τα μανταρίνια» αναφέρει χαρακτηριστικά καθώς όπως αναφέρει πλέον η τιμή των εσπεριδοειδών είναι πολύ χαμηλότερη από τις τιμές που ίσχυαν παλιότερα και δεν συμφέρει πλέον η καλλιέργειά τους. Και μαζί με όλες τις επιπτώσεις και το υψηλό κόστος  οι παραγωγοί εγκαταλείπουν τα περιβόλια.

 

 

 

To top