Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσιοθεραπευτών για νέα τροπολογία «Επιδιώκουν την αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος»

Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσιοθεραπευτών για νέα τροπολογία «Επιδιώκουν την αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος»

Τη διαμαρτυρία της για τη νέα τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που ψηφίσθηκε με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος για επαγγέλματα υγείας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσιοθεραπευτών.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Ως ΑΣΥΦ, κληθήκαμε να συμμετέχουμε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό όπως αναφέρει την «Επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος για επαγγέλματα υγείας». Στην ουσία η τροπολογία έρχεται με συνοπτικές διαδικασίες να αποτελειώσει ότι άφησαν «αδιευκρίνιστα», διαχρονικά οι νόμοι όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ΝΔ) που ενσωμάτωναν κάθε φορά τις οδηγίες της ΕΕ και αφορούν στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ισοτιμία και την ισοδυναμία των πτυχίων, αλλά και ό,τι αφορά στο τοπίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Η τροπολογία αυτή του υπουργείου υγείας δεν έρχεται σαν “κεραυνός εν αιθρία”. Έρχεται σε μια περίοδο, όπου η εφαρμοζόμενη πολιτική, πλήττει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα μέτρα αυτής της πολιτικής που τσακίζει τις ζωές μας. Την αντιμετωπίζουμε χρόνια είτε στα εργασιακά μας θέματα με τη μη
χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, με την φοροληστεία των CLABACK/REBATE , με την ανεργία στον κλάδο μας παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στην αποκατάσταση, με τις συνεχόμενες αλλαγές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με την συνεχή υποβάθμιση του πτυχίου μας.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τίποτα «δεν είναι τυχαίο», ούτε «αιφνιδιαστικό», ούτε «άρον άρον». Οι κυβερνήσεις (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ), διαχρονικά σχεδιάζουν βήμα προς βήμα την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ, με εφαρμογή κατά γράμμα της συνθήκης της Μπολόνια και της οδηγίας 36/2005 της ΕΕ περί ελεύθερης διακίνησης εργατικού δυναμικού. Σε όλα αυτά η
στάση της πλειοψηφίας του ΚΔΣ υπήρξε επιζήμια για την μεγάλη μάζα των συναδέλφων. Η συμφωνία τους μέχρι κεραίας, αλλά και η εδώ και χρόνια ακλόνητη συμπόρευση τους, λειτουργώντας τον ΠΣΦ ως ΝΠΔΔ διαμεσολαβητή όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε υγεία και παιδεία, ευθύνονται για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η λειτουργία του
ΠΣΦ και των ΠΤ του, την απαξίωση των μαζικών διαδικασιών για ενημέρωση και οργάνωση της δράσης του Συλλόγου μας, τη στρεβλή ή καθόλου ενημέρωση των συναδέλφων για όσα
γίνονται.
Δεν είναι περιττό, ειδικά τώρα, να υπενθυμίσουμε ότι είναι οι ίδιοι που κατά τα λοιπά δεν διαφωνούν ούτε σε ένα σημείο της ευρωπαϊκής διαδικασίας της Μπολόνια, που έχει ως πυλώνες της, μεταξύ άλλων, τη «διεθνοποίηση» (που προάγεται μέσα από τη δραστηριοποίηση ιδρυμάτων από άλλες χώρες που εμφανίζονται να εποπτεύουν τα κολέγια), την «κινητικότητα» (που διευκολύνει τις σπουδές σε ιδρύματα που υπάγονται σε φορείς άλλων χωρών πέραν της χώρας προέλευσης) και την «αντιστοίχιση προσόντων» (που διευκολύνει την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εκπαιδευτικής διαδρομής του εργαζόμενου από τον ενδιαφερόμενο εργοδότη – είτε πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση είτε για κρατική υπηρεσία), προωθώντας τες μέσα από τις διάφορες διαδικασίες «αξιολόγησης» και πιστοποίησης των ιδρυμάτων.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστό πού καταλήγουν στην πράξη, από την άποψη των δικαιωμάτων. Στην αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος. Στο δια ταύτα τώρα, και σ’ αυτό που χρόνια προσπαθούν να «βάλουν χέρι», στο ζήτημα δηλαδή των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Σε μια πορεία χρόνια τώρα, διευρύνεται η πολυκατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, το διά βίου κυνήγι προσόντων και δεξιοτήτων, την απαξίωση των σπουδών, της επιστήμης και της δουλειάς μας. Η πλειοψηφία των παρατάξεων του ΠΣΦ από την πρώτη στιγμή της μετατροπής του συλλόγου σε ΝΠΔΔ, σε έναν στενό συνεργάτη δηλαδή του υπουργείου Υγείας, έδειξαν με την στάση τους όλα αυτά τα χρόνια, ότι κάθε φορά που χρειαζόταν να συνδράμει για να περάσουν οι αναδιαρθρώσεις σε υγεία και παιδεία, ήταν παρών ως πολύτιμος σύμμαχος του υπουργείου. Σε ρόλο πάντα κατευναστικό των αντιδράσεων, αφού όλα κατέληγαν σε συναντήσεις «καλού κλίματος» και υποσχέσεων που χαμένοι πάντα βγαίνουν οι συνάδελφοι και κατ’ επέκταση η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Κάτι τέτοιο είναι εμφανές όλα τα προηγούμενα χρόνια με την στρατηγική που έχουν ακολουθήσει στα ζητήματα που αφορά τα κολέγια με την παροχή επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους τους, με την συμφωνία στην ύπαρξη των ιδιωτικών ΑΕΙ (δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση εναντίωσης στο νόμο και στήριξης των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των
φοιτητών). Η στρατηγική που ακολουθούν πιστά η πλειοψηφία των παρατάξεων στο ΚΔΣ, μετά από σχεδόν ομόφωνη απόφαση τους (πλην ΑΣΥΦ και κάποιων συναδέλφων) στην Γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, είναι μετά από την τελεσίδικη απόφαση των εφετείων να εγγράφονται στον σύλλογο….μέχρι σήμερα που μιλάμε οι εγγραφές με τις αποφάσεις της ΓΣΑ
έχουν ξεπεράσει τις 100.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ λοιπόν, έχει κάθε λόγο να συγχαίρει την ηγεσία του ΠΣΦ, για αυτά που έχει καταφέρει ως τώρα, (όπως άλλωστε και με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), να
κρατάει τον κλάδο μας σε «σιωπητήριο» και σε πλήρη άγνοια, την ώρα που συντελούνται τέτοιας έκτασης ανατροπές στα δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα που με την τροπολογία αυτή, έχουμε περάσει στην επόμενη φάση των αναδιαρθρώσεων, δείχνουν να έχουν “πέσει από τα σύννεφα”. Η ταχύτητα των εξελίξεων, ξεπερνά κατά πως φαίνεται την συντεχνιακή λογική που ευαγγελίζονται. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και στενή παρακολούθηση αυτών των επικίνδυνων εξελίξεων. Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του ΚΔΣ, στα παραπλανητικά τους λεγόμενα, στην επιζήμια γραμμή που ακολουθούν όλο αυτό το διάστημα. Ως την επόμενη ΓΣ των αντιπροσώπων αρχές Μαρτίου, καλούμε όλους σε μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών τμημάτων και να συμβάλουν στην προσπάθεια ενημέρωσης περισσότερων συναδέλφων και φοιτητών. Να μπουν μπροστά, να προσπεράσουν την πλειοψηφία της ηγεσίας του ΠΣΦ που στρώνει μεθοδικά το έδαφος για την αναγνώριση από μεριάς του της ισοτίμησης και να παλέψουν για: ένα πτυχίο φυσικοθεραπείας πανεπιστημιακού επιπέδου – πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα – καμιά κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων.
Διεκδικούμε:
-Κατάργηση των ρυθμίσεων εξίσωσης των πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια.
-Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή στις επιταγές της ΕΕ για την παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία.
– Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα – καμιά κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων.
-Ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του λαού.

To top