Πυξίδα : «Ανησυχούμε για τα χαράτσια στα δημοτικά τέλη»

Πυξίδα : «Ανησυχούμε για τα χαράτσια στα δημοτικά τέλη»

Την ανησυχία της  για την  πιθανή αύξηση των δημοτικών τελών εκφράζει η δημοτική παράταξη “Με πυξίδα τον Πολίτη”,  λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί και αφορά την πιθανή μετακύληση του κόστους της ταφής των απορριμμάτων και της αύξησης τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος  στους δημότες.

Πιο συγκεκριμένα η παράταξη ανακοίνωσε:

Οι αυξήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες με την έναρξη του 2022, αφορούν στα τέλη καθαριότητας (ανταποδοτικά τέλη)αλλά και στον ηλεκτροφωτισμό των πόλεων.
α)Το νέο τέλος ταφής απορριμμάτων του νόμου Σκρέκα (4819/2021 άρθρο 38) που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, προβλέπει την αύξηση κατά 20 ευρώ ανά τόνο του τέλους ταφής των αστικών απορριμμάτων ή υπολειμμάτων από κέντρα ανακύκλωσης και από μονάδες επεξεργασίας, στους ΧΥΤ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής) των Δήμων. Το τέλος αυτό θα αυξάνεται ετησίως, επιπλέον, κατά 5 ευρώ ανά τόνο μέχρι την 1/1/2027 που θα φτάσει τα 55 ευρώ. Έτσι αν σήμερα ένας Δήμος πληρώνει 60 ευρώ ανά τόνο το 2022 αρχίζει με μια επιβάρυνση 20 ευρώ, το κόστος δηλαδή της ταφής αυξάνεται κατά 1/3 με το ξεκίνημα του 2022. Υπολογίζεται δε πως αυτή η αύξηση θα επιβαρύνει μόνο για το 2022 κατά 80 εκατ. Ευρώ Δήμους και δημότες.
Αυτό προκαλεί μεγάλη οικονομική δυσχέρεια στους Δήμους, ειδικότερα δε σε Δήμους που δεν έχουν προχωρήσει και ολοκληρώσει(και αυτό κυρίως με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης)τα έργα που εξασφαλίζουν, πως οι μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων θα οδηγούνται σε ανακύκλωση.
Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους Δήμους δυστυχώς μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό(πολύ μικρότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε.) απορριμμάτων ανακυκλώνεται, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων να οδηγούνται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής. Αυτή η κατάσταση θα κάνει ακόμα μεγαλύτερη την οικονομική επιβάρυνση των Δήμων και κατ’ επέκταση των δημοτών.
Σ’ αυτή ακριβώς την κατάσταση βρίσκεται και ο Δήμος Μυτιλήνης που το επόμενο διάστημα θα κληθεί να δαπανήσει σοβαρά ποσά για την ταφή των απορριμμάτων με πιθανή τη μετακύληση του κόστους στους δημότες!
β) Ακόμα μεγαλύτερη προβλέπεται να είναι η επιβάρυνση των Δήμων εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ η μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, έχει υπερτριπλασιαστεί στη χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2021 έως το Νοέμβριο του 2021. Με αυτά τα δεδομένα η ΚΕΔΕ υπολογίζει πως το ενεργειακό κόστος των Δήμων θα αυξηθεί κατά 120 εκατ. (μέχρι σήμερα το κόστος είναι 300εκ.) Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί είναι πολύ πιθανό οι Δήμοι να προσπαθήσουν να καλύψουν μέρος των αυξήσεων για το φωτισμό των δρόμων και για το κόστος λειτουργίας των ΔΕΥΑ επιβαρύνοντας με τη σειρά τους τους δημότες.
Επιπλέον όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη μίζερα οικονομικά των Δήμων, λόγω των μειούμενων κάθε χρόνο κρατικών επιχορηγήσεων. Το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ μιλάει ήδη για έλλειμμα 400 εκατ. στα έσοδα των Δήμων.(230 από τα οποία καλύφθηκαν με έκτακτη επιχορήγηση, παραμένει όμως ακόμα έλλειμμα 170 εκατ. Τα οποία είναι άγνωστο πως θα καλυφθούν)

Μέσα σε ένα τέτοιο «περιβάλλον» λοιπόν είναι πολύ αυτονόητο να ανησυχούμε για τα χαράτσια που μπορεί να φορτωθούν στις πλάτες των δημοτών μας και περιμένουμε να δούμε και να μάθουμε το σχεδιασμό του Δήμου Μυτιλήνης, ώστε να μην την πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι ήδη οικονομικά εξουθενωμένοι(λόγω της αύξησης της ανεργίας και των μεγάλων αυξήσεων ειδών καθημερινής ανάγκης) δημότες μας!

Το σίγουρο είναι πάντως πως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένος να επιβάλει τα παραπάνω χαράτσια, αφού απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις της ΚΕΔΕ για αναβολή των αυξήσεων ή για άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης των Δήμων!

 

To top