«Μπαλάκι ευθυνών» για τα ιπποειδή μετά το δυστύχημα στη Γέρα

«Μπαλάκι ευθυνών» για τα ιπποειδή μετά το δυστύχημα στη Γέρα

Κατέληξε ο 18χρονος που τραυματίσθηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα ανήμερα των Θεοφανείων. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε συγκρούσθηκε με ατσιπάριτσα  άλογα τα οποία σκοτώθηκαν ακαριαία. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο νεαρός υπέκυψε στα τραύματά του το πρωί της Τετάρτης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.  Το συμβάν ανοίγει για μια ακόμη φορά τη συζήτηση για τα αδέσποτα ιπποειδή και την ανάγκη ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το μέλος του Συλλόγου «Κιβωτός» Ιωσήφ Μποτετζάγιας τόνισε ότι εδώ και χρόνια που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να τσιπάρουν όλα τα ιπποειδή. Επίσης αναφέρει ότι με τροπολογία το 2023 υποχρεούνται οι Περιφέρειες να περισυλλέγει τα ζώα που είναι τσιπαρισμένα, ενώ τα άλλα ζώα που δεν είναι τσιπαρισμένα δεν υποχρεούται καμιά υπηρεσία να τα περισυλλέξει. Αυτό σημαίνει ότι τα δυο άλογα τα οποία προκάλεσαν το τροχαίο  τα οποία αν και φέρονται να είναι ιδιόκτητα ήταν ατσιπάριστα,  η αστυνομία ακόμη και αν τα εντόπιζε πριν το τροχαίο, θα τα άφηναν ελεύθερα.«…για να σκοτώσουν τα παιδιά μας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Μυτιλήνης κ. Χρήστος Τσιβγούλης από την πλευρά του πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα κενό στη νομοθεσία για τα ατσιπάριστα ιπποειδή, ο Δήμος έχει κάνει τις απαραίτητες ερωτήσεις προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να δούμε με την αστυνομία. Θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι και να ενημερώσουμε τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην απαραίτητη σήμανση».

Ο Διευθυντής  της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας κ. Στρατής Τσομπανέλλης τονίζει με τη σειρά του όσο αφορά στην προβλεπόμενη διαδικασία, ότι για όλα τα ανεπιτήρητα  ζώα συντροφιάς, τα παραγωγικά ζώα  και  τα ιπποειδή, αρμόδιος είναι ο Δήμος. Η νομοθεσία λέει ότι οι Πρόεδροι των κοινοτήτων εισηγούνται στο Δημοτικό συμβούλιο ή στον ίδιο τον Δήμαρχο, χώρο ώστε να μαζευτούν τα αδέσποτα ζώα γενικά. Ο Δήμος συνεπώς είναι υποχρεωμένος να περισυλλέξει τα αδέσποτα ζώα, είτε ιπποειδή, είτε ζώα συντροφιάς, είτε παραγωγικά. Ο υπεύθυνος του χώρου περισυλλογής ενημερώνει την τριμελή επιτροπή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής η οποία σπεύδει στο σημείο συγκέντρωσης να τα ταυτοποιήσει και από τη στιγμή που ταυτοποιούνται (δηλαδή έχουν μικροτσίπ) η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα μέσω της πλατφόρμας ΟΣΔΕ να εντοπίσει σε ποιον ανήκει το ζώο. Αν το ζώο δεν έχει τσιπ χαρακτηρίζεται αδέσποτο και ανεπιτήρητο και παίρνει το δρόμο του για περαιτέρω διαχείριση από το Δήμο.

To top