Δεκάδες μετανάστες -κυρίως Αφγανοί -αλλά και άλλων εθνικοτήτων, περιμένουν καθημερινά από τις 6 το πρωί έξω από συγκεκριμένα σημεία κοντά στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, για να τους παραλάβουν με τα αγροτικά αυτοκίνητα προκειμένου να δουλέψουν στα ελαιοκτήματα της Λέσβου, αυτή την περίοδο της ελαιοσυλλογής. Η έλλειψη εργατικών χεριών για τα κτήματα είναι ένα χρόνιο πρόβλημα για τους ελαιοπαραγωγούς και η νομοθετική ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών αποτελεί διέξοδο, για ελαιοπαραγωγούς και για μετανάστες.
Φέτος αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των μεταναστών, που απασχολούνται στην ελαιοσυλλογή. Στην μεγάλη πλειοψηφία όμως, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες . Από το περασμένο καλοκαίρι στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ με πρωτοβουλία του διοικητή Δημήτρη Καντεμνίδη λειτουργεί Γραφείο Ένταξης στο χώρο εργασίας το οποίο ίσως είναι το μοναδικό σε όλη τη χώρα. Οι εργοδότες έχουν την δυνατότητα ν’ απευθύνονται στο γραφείο αυτό προκειμένου να βρουν εργατικά χέρια. Μέχρι στιγμής λίγοι κτηματίες έχουν απευθυνθεί ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, όμως σταθερά κερδίζει έδαφος η πρωτοβουλία αυτή και από άλλους εργοδότες που γνωρίζουν για τη λειτουργία του και απευθύνονται εκεί προκειμένου να βρουν εργάτες.
Αυτό που συμβαίνει κατά κόρον είναι σύμφωνα με πληροφορίες ότι αγροτικά οχήματα περνάνε το πρωί έξω από το ΚΥΤ και παίρνουν μαζί τους μετανάστες που περιμένουν από τις 6 για «πιάσουν δουλειά»
Τα μεροκάματα φέτος – σύμφωνα με πληροφορίες -σε αντίθεση με ότι ίσχυε πριν μερικά χρόνια- είναι αρκετά καλά αφού κυμαίνονται από 50 μέχρι 70 ευρώ την ημέρα. Αυτός μάλιστα είναι ο λόγος που αρκετοί μετανάστες αρνούνται να μετακινηθούν σε ΚΥΤ της ηπειρωτικής χώρας μέχρι να ολοκληρωθεί η ελαιοσυλλογή. Υπάρχουν βέβαια πάντα και περιπτώσεις που απασχολούν για ώρες τους μετανάστες για φθηνά μεροκάματα, όπως 30 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Αφγανιστάν η συγκομιδή φυστικιών είναι παρόμοια με την ελαιοσυλλογή και αυτό αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που συμβάλει στο ότι οι Αφγανοί μετανάστες έχουν γίνει περιζήτητοι ως εργατικά χέρια στα κτήματα. Ειδικά στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια η έλλειψη εργατικών χεριών ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα για τους ελαιοπαραγωγούς
(Ο ελαιοπαραγωγός και ελαιοτριβέας, Μιχάλης Τζωρτζής, από την Κώμης Λέσβου, μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφέρθηκε στα εμπόδια που συναντούν κατά τη συγκομιδή, παρά την παραγωγική χρονιά που διένυσαν.
«Έχουμε μια εξαιρετική χρονιά, όσον αφορά την παραγωγή ελιάς στο νησί, μετά από περίπου πέντε περιόδους, αλλά δυστυχώς από τη μία ο καιρός και από την άλλη η έλλειψη προσωπικού, θεωρητικά θα μειώσουν αυτή τη ποσότητα συγκομιδής. Παρά το γεγονός ότι έχουμε καλή χρονιά. Ο καρπός είναι πάρα πολύ, αντιμετωπίζουμε το σοβαρό θέμα της λειψυδρίας. Η έλλειψη χεριών είναι καθοριστική, πώς θα μαζέψουμε φέτος; Ίσως μεταξύ μας θα ανταλλάξουμε χέρια, αλλά η ποσότητα είναι τεράστια, δεν θα προλάβουμε ίσως. Θα έπρεπε σήμερα να έχω 10 άτομα και έχω τρία. Θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε όσο περισσότερο καρπό γίνεται, καταστροφικό όμως είναι αυτό, γιατί θα πάμε σε βάθος χρόνου να κάνουμε συγκομιδή και η ελιά από άγουρη θα γίνει ώριμη. Θα μείνουν πολλά κτήματα αμάζευτα», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.
Από την αρχή της ελαιοσυγκομιδής φέτος ,αυξήθηκε κατακόρυφα η απασχόληση μεταναστών στα κτήματα.
Άδεια εργασίας και διαμονής
(Πηγή: Olive oil times) Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία για τη νομιμοποίηση του καθεστώτος 30,000 μεταναστών που ζουν παράνομα στη χώρα για να καλύψει τη ζήτηση εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.
Οι μετανάστες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ζήσει στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, σε σχέση με τα επτά χρόνια που απαιτούνται πριν, και ότι εργάζονται όταν υποβάλλουν αίτηση για να επωφεληθούν από το νέο νομοσχέδιο και να αποκτήσουν άδεια εργασίας και διαμονής.
«Η έλλειψη εργατών γης έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τομέα [του ελαιολάδου] και τη χώρα εξίσου», ανέφερε ο διεπαγγελματικός σε δελτίο τύπου. «Την καλλιεργητική περίοδο 2022/23, το 20 έως 30% των ποικιλιών πράσινης επιτραπέζιας ελιάς (Χαλκιδικής και Αμφίσσης) παρέμειναν στα δέντρα χωρίς συγκομιδή, με αποτέλεσμα την απώλεια γεωργικού εισοδήματος ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ».
“Η πρόσφατη νομοθεσία για την παροχή αδειών παραμονής και υπό όρους εργασίας στους μετανάστες θα δώσει μια ανάσα σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα», πρόσθεσαν.