Πώς θα στηριχθούν για τον Ιανουάριο εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

Πώς θα στηριχθούν για τον Ιανουάριο εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο λαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων, τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.

Από την 1η/1/2022 και έως τις 31/1/2022, έχουν ήδη δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους (Πίνακας Α):

– Νυχτερινά κέντρα και μπαρ

-Αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022, επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους (Πίνακας Β.1):

– Τέχνες του θεάματος και θέατρα

– Χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων

– Διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων

– Παιδότοποι

Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους (Πίνακας Β.2)

-Εστίαση

-Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)

-Ξενοδοχεία

-Ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων

-Κινηματογράφοι

-Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

-Γυμναστήρια

-Αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες

-Σχολές χορού

-Φυσική ευεξία

-Πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα

-Καζίνο

To top