Αύξηση στον κατώτατο μισθό από τον Μάιο

Αύξηση στον κατώτατο μισθό από τον Μάιο

Τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε η αύξηση θα ισχύσει από τον ερχόμενο Μάιο κι όχι από τον Ιούλιο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Μεγαλύτερη του 2% η αύξηση

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό εργασίας να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από πρώτης Μαΐου αυτού του έτους», είπε και απάντησε στο ποια θα είναι αυτή η αύξηση. «Εκτιμώ πως η αύξηση θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1η Ιανουαρίου. Δεν μπορώ να προσδιορίσω αλλά μπορώ να σας πω ότι μπορεί να είναι μια σημαντική αύξηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων σε κλάδους οι οποίες έχουν πληγεί από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να τις κάνουν αύριο τα συναρμόδια Υπουργεία. «Συγκεκριμένα αναφέρομαι προφανώς και στους κλάδους του πολιτισμού και της εστίασηςπου έχουν υποστεί ζημιά. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες, σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση αλλά από το κράτος», σημείωσε.Την ίδια ώρα, εκτίμησε ότι τα μέτρα που ισχύουν δεν θα χρειαστεί να τα «κρατήσουμε για περισσότερες από δύο εβδομάδες».

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 και τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι την Δευτέρα θα βεβαιωθούν κανονικά τα πρόστιμα. «Υπάρχει η επιλογή, να κάνεις το σωστό, αυτό που έχουν κάνει οι 9 στους 10 συμπολίτες μας άνω των 60. Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο. Γι’ αυτό και μου έκανε εντύπωση όλη αυτή η συζήτηση που έγινε περί δήθεν αναβολή της ημερομηνίας αναβολής του προστίμου που αναπαράγεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα ήταν πάρα πολύ άδικο γι’ αυτούς που έσπευσαν και έκαναν το εμβόλιο. Με δυσκολία; Με καχυποψία; Το έκαναν και διαπίστωσαν ότι είναι απολύτως ασφαλές και είμαι σίγουρος ότι σήμερα αισθάνονται διπλά ανακουφισμένοι. Αφενός γατί προστατεύτηκαν και αφετέρου γιατί δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που δεν είναι καθόλου αμελητέο, αλλά δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση», τόνισε.

To top