Παναγιώτης Χριστόφας στο «Επίκεντρo»: «Χρειάζονται πόρους και προσωπικό οι Δήμοι»

Παναγιώτης Χριστόφας στο «Επίκεντρo»: «Χρειάζονται πόρους και προσωπικό οι Δήμοι»

Έχοντας συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της θητείας του στο Δήμο Μυτιλήνης ,ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας μιλώντας στην εκπομπή «Επίκεντρο» αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του την πρώτη χρονιά με έμφαση στην καθαριότητα και τους κοινόχρηστους χώρους, αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού και πόρων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να έχουν ευελιξία στις λειτουργικές ανάγκες και στα έργα.

Για το έργο της προκυμαίας ο Δήμαρχος Μυτιλήνης είπε ότι η κήρυξη του εργολάβου ως έκπτωτου ήταν μονόδρομος και δεδομένων των συνθηκών ήταν η σωστότερη λύση. Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και προέβλεψε ότι αν όλα πάνε καλά ο νέος ανάδοχος αναμένεται να προκύψει τέλος του καλοκαιριού του 2025. 

Για το νέο Κολυμβητήριο στα Θέρμα ανέφερε ότι από το νέο έτος , το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα υπογραφεί σύμβαση με τον νέο ανάδοχο ώστε να ξεκινήσει ξανά το έργο.

Όσο αφορά την αξιοποίηση του χώρου του πρώην ΚΥΤ Μόριας ο Δήμαρχος Μυτιλήνης είπε  ότι γίνονται ενέργειες που μπορεί να μην φαίνονται   με τα κτιριολογικά προγράμματα για τα σχολικά συγκροτήματα τόσο για το Μουσικό σχολείο όσο και για τα Ειδικά σχολεία, ωστόσο πολύ σημαντικές για την πορεία τόσο μεγάλων έργων. Αναμένονται οι εγκρίσεις από το Υπουργείο Μετανάστευσης για τη χρηματοδότηση των μελετών,  ενώ στην πορεία θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Ενέργειες γίνονται για την αξιοποίηση και του χώρου της πρώην δομής στον Καρά Τεπέ όπου λειτουργούσε το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής το οποίο ο  Δήμαρχος ανέφερε ότι θέλει να επαναλειτουργήσει στον ίδιο χώρο πέρα από την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα της Βάστριας και στην πρόσφατη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό συμβούλιο κατά της νέας δομής με αφορμή ο έργο του δρόμου προς ΧΥΤΑ. «Μπήκε από την αντιπολίτευση το θέμα, ξανασυζητήσαμε το θέμα . Προσπάθησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση να συνδέσουν το δρόμο του ΧΥΤΑ και να αφήσουν υπονοούμενα ότι εμείς και μέλη της παράταξής μας κλείνουμε το μάτι για τη Βάστρια και θέλουμε το δρόμο. Πιστεύω ότι χρειάζεται ο δρόμος όμως δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να πει κανείς ότι εμείς έχουμε σχέση με αυτή την υπερδομή. Και για αυτό ψηφίσαμε κατά. Αν θέλει το Υπουργείο Μετανάστευσης, μπορεί να διαθέσει τη χρηματοδότηση για αγροτική οδοποιία σε περιοχές που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό όπως είναι η Μόρια, τα Πάμφιλα, η Παναγιούδα, ο Αφάλωνας» συμπλήρωσε ο ίδιος.  Όσο για το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί το έργο της Βάστριας και το γεγονός ότι η ακύρωση της Βάστριας, μονιμοποιεί τον Καρά Τεπέ, ο κ. Χριστόφας τάχθηκε υπέρ μιας μικρής δομής καταγραφής σε συνεννόηση με το Δήμο Δυτικής Λέσβου. «Η Βάστρια δεν έχει τελειώσει, έχει ακόμη ζητήματα ας δούμε τί θα αποφασίσουν τα δικαστήρια» και συμπλήρωσε «…η λύση πάντως δεν είναι η Βάστρια και όποιος σκέφτηκε να πάει εκεί, δεν ξέρω τί είχε στο μυαλό του. Και αν το είχε σκεφτεί τον καλώ να πάει εκεί και να δεί. Καλό είναι όλους μας να μη λειτουργήσει η δομή εκεί »

Με αφορμή την κατάρρευση σοβάδων στο Δημοτικό σχολείου Ιππείου είπε ότι είναι το δεύτερο συμβάν σε σχολείο και ζήτησε από την πολιτεία προχωρήσει σε χρηματοδότηση των Δήμων για έργα συντήρησης και επισκευών στα σχολεία. Εμφανώς συγκινημένος μάλιστα τόνισε ότι το θέμα της ασφάλειας στα σχολεία είναι προτεραιότητα για το λόγο αυτό θα ξεκινήσει ο δήμος μακροσκοπικούς ελέγχους για να γίνει όπου χρειάζεται παρεμβάσεις . «Δεν ξέρεις τί μπορεί να συμβεί. Είναι μεγάλη ευθύνη και το λέω όχι ως δήμαρχος ή μηχανικός αλλά ως πατέρας. Πρέπει να μας βοηθήσουν, να μας δώσουν πόρους για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες εργασίες στα σχολεία» λέει χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά τη συνεργασία και τις σχέσεις με την Περιφέρεια και το Δήμο Δυτικής Λέσβου, ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ καλές. Για το τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας ο Δήμαρχος Μυτιλήνης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ και τα στελέχη της ΔΕΥΑΛ «γιατί περνάνε- όπως είπε- πολύ δύσκολα». Γίνονται συνεχείς συσκέψεις και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Χρειάζονται σχεδιασμοί είτε για γεωτρήσεις είτε για άλλα έργα για την ύδρευση. «Πρέπει να δουλεύουμε με βάση  το χειρότερο σενάριο. Αν έρθουν οι βροχές καλοδεχούμενες αλλά εμείς πρέπει να δουλεύουμε και να σχεδιάζουμε με βάση το δυσμενέστερο σενάριο» είπε χαρακτηριστικά.

Για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ο κ. Χριστόφας είπε ότι ήταν ένα στοίχημα να προσφερθεί η δυνατότητα και στα παιδιά να διασκεδάσουν και να χαρούν αξιοποιώντας κοινόχρηστους χώρους όπως είναι το πάρκο Αγ. Ειρήνης που τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί.

Τόνισε την πρόθεσή του μέχρι το τέλος της θητείας να δημιουργήσει παιδικές χαρές σε κάθε γειτονιά και περιοχή της πόλης καθώς και την επισκευή των υφιστάμενων καθώς και στην ενεργοποίηση της δημοτικής αρχής. Επεσήμανε όμως και το μεγάλο ζήτημα των βανδαλισμών που προκαλούν φθορές σε σημείο που κρίνονται ως ακατάλληλες εξαιτίας των φθορών. Μάλιστα ανέφερε ότι πάνω από 90%των υφιστάμενων οργάνων χρίζουν αντικατάστασης καθώς  έχουν υποστεί τέτοιες ζημιές που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.  Έκανε γνωστό μάλιστα ότι εδώ και λίγο καιρό, κλειδώνονται οι παιδικές χαρές τα βράδια ειδικά στη Χρυσομαλλούσα.

Τέλος δήλωσε ότι στις προθέσεις του είναι να διεκδικήσει ξανά το δήμο . «Μ’ αρέσει  αυτό που κάνω με γεμίζει, παρά την κούραση. Θα ήθελα να δω κάποια μεγάλα έργα να υλοποιούνται αν αυτό χρειαστεί και δεύτερη θητεία, ναι θα ήθελα αν το θέλουν και οι συνδημότες μου,  να το διεκδικήσω» είπε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

To top