Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Εκπαιδευτικά πεδία για την αειφορία

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Εκπαιδευτικά πεδία για την αειφορία

Η διαδικτυακή συνάντηση με τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Πεδία Εκπαίδευσης για την Αειφορία», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 από 18:00 έως 20:00, θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση μέσω των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να αξιοποιήσουν αυτά τα μοναδικά πεδία για εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Η συνάντηση διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO. Σκοπός της είναι η ενημέρωση και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών για το πώς μπορούν να εντάξουν τα Γεωπάρκα στα προγράμματα εκπαιδευτικών επισκέψεων, ενισχύοντας τη σύνδεση των μαθητών με την αειφορία και το περιβάλλον.

Τα Γεωπάρκα UNESCO ενσωματώνουν τη γεωλογική κληρονομιά μιας περιοχής με τη φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά, και προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση φυσικών πόρων. Παράλληλα, αποτελούν σημαντικά εργαλεία στην ευαισθητοποίηση για γεωλογικούς κινδύνους και φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί και κατολισθήσεις.

Η διαδικτυακή συνάντηση περιλαμβάνει ενδιαφέροντα θέματα όπως:

  • Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO ως εργαλεία εκπαίδευσης για την αειφορία, με εισαγωγική ομιλία από τον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και της Έδρας UNESCO.
  • Παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων στα Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα, όπως αυτές που αναπτύσσονται στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και το Γεωπάρκο Ψηλορείτης.
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης για την Κλιματική Αλλαγή και το περιβάλλον, όπως το Διεθνές Camp Γεωπάρκων.

Η εκδήλωση, που θα φιλοξενηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom, απευθύνεται σε όλα τα στελέχη και τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και να ανακαλύψουν τις δυνατότητες για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν, αρκεί να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Για να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή συνάντηση, μπορείτε να συνδεθείτε μέσω του παρακάτω συνδέσμου: Σύνδεσμος Zoom Meeting ID: 865 0117 3898 – Passcode: 86W98u

Η εκδήλωση είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη συνεργασιών και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω των Γεωπάρκων UNESCO, προσφέροντας πολύτιμο υλικό για τη διδασκαλία της αειφορίας και της προστασίας του φυσικού μας κόσμου.

Πρόγραμμα:

17:30-18:00 – Άνοιγμα πλατφόρμας – Σύνδεση συμμετεχόντων

18:00-18:15 – Έναρξη – Χαιρετισμοί

  • Χαιρετισμοί από την πολιτική ηγεσία και εκπροσώπους των οργανισμών.
  • Καλωσόρισμα από τους συνδιοργανωτές.

18:15-18:30 – Εισαγωγική Ομιλία

  • “Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO – Πεδία εκπαίδευσης για την αειφορία” από τον Νικόλαο Ζούρο.

18:30-18:45 – Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO

  • Ανάπτυξη συνεργασιών για την αειφόρο ανάπτυξη, από τη Βέρα Δηλάρη.

18:45-19:00 – Τα Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

  • Παρουσίαση από τον Χαράλαμπο Φασουλά.

19:00-19:10 – Εκπαιδευτικές δράσεις στα Ελληνικά Γεωπάρκα

  • Παρουσίαση από την Κωνσταντίνα Μπεντάνα.

19:10-19:20 – Η γεωλογική κληρονομιά ως εργαλείο εκπαίδευσης

  • Παρουσίαση από την Ντίνα Γκίκα.

19:20-19:30 – Διεθνές Camp Γεωπάρκων

  • Δράσεις για την Κλιματική Αλλαγή από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης.

19:30-19:40 – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

  • Παρουσίαση από το 2ο Γενικό Λύκειο Χαλανδρίου.

19:40-20:00 – Συζήτηση

 

To top