Ανοικτή πρόσκληση στην εκδήλωση – αφιέρωμα στον λαϊκό αγωνιστή, δήμαρχο, εκπαιδευτικό Απόστολο Αποστόλου, απευθύνουν οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ), η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου. Η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι τρεις φορείς, με τίτλο «Ο δάσκαλος μας», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 18.30’ στην αίθουσα των Κεντρικών Λυκείων Μυτιλήνης.
Ο Απόστολος Αποστόλου γεννήθηκε στον Μανταμάδο το 1902. Σπούδασε στο Χημικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία και την άτακτη οπισθοχώρηση του 1922. Εργάσθηκε με ιδιαίτερο σθένος σαν καθηγητής στη μέση εκπαίδευση από το 1924. Εντάχθηκε στον αντιφασιστικό σύνδεσμο κατά της βασιλομεταξικής δικτατορίας και το 1939 τέθηκε σε περιορισμό. Πρωτοστάτησε στο αντιστασιακό κίνημα στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής και αναδείχθηκε γραμματέας του ΕΑΜ Λέσβου. Για την πολιτική του δράση, το Μάη του 1945 συνελήφθη και φυλακίστηκε για δύο χρόνια και κατόπιν ξανασυλλαμβάνεται, καταδικάζεται σε θάνατο και μένει φυλακισμένος ως το 1952. Εκλέχθηκε πέντε φορές δήμαρχος Μυτιλήνης (επαναληπτικές 1956, 1959, 1964, 1975, 1978), με την στήριξη της Αριστεράς και άλλων δημοκρατών που συνεργαζόταν μαζί του. Στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, παύεται από δήμαρχος και εξορίζεται. Υπήρξε συγγραφέας με πολύπλευρο έργο τόσο σχετικά με το επιστημονικό του πεδίο όσο και με αυτοβιογραφικά βιβλία. Παντρεμένος με την Μυρσίνη Μανωλακέλλη, απέκτησαν δύο κόρες, την Βαγγελιώ (μετά σύζυγος Νότη Παναγιώτου) και την Ζήνα (μετά σύζυγος Θύμη Ραζή). Ο «Δάσκαλος» όπως τον αποκαλούσαν οι συνδημότες του, πέθανε το 1991 σε ηλικία 89 ετών.
Όσοι συντοπίτες μας γνώρισαν την πολύχρονη και πολύπλευρη κοινωνική του προσφορά, τον θυμούνται σαν έναν ήρεμο και ακούραστο αγωνιστή, που δεν έπαψε μέχρι τα τελευταία του χρόνια, να συμμετέχει στο λαϊκό κίνημα.
Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση με ντοκουμέντα, φωτογραφίες και υλικό που αφορούν στη ζωή, στο έργο, στους αγώνες και στην προσφορά του αείμνηστου Απόστολου Αποστόλου. Στο αφιέρωμα θα παρευρεθούν τα τέσσερα εγγόνια του Απόστολου Αποστόλου, η Αφροδίτη Λάμπρου, ο Ορέστης Παναγιώτου, ο Αποστόλης Ραζής και ο Αντώνης Ραζής.
Το τελικό αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης,έχει ως εξής:
§ Προβολή βίντεο του συνθέτη Νίκου Τσιριγώτη για το τιμώμενο πρόσωπο.
§ Εισαγωγικό σημείωμα για τον Απόστολο Αποστόλου από τη δημοσιογράφο Πέλλη Γιακουμή.
§ Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκου Κορτέση.
Παρεμβάσεις:
§ «Ένας φοιτητής χημείας από τον Μανταμάδο, στη Μικρασία: Εκεί και πάλι πίσω», Ζήσης Αϊναλής, Φιλόλογος – Ιστορικός.
§ «Δάσκαλος», Κώστας Ντουράκης, Χημικός.
§ Στη συμμετοχή του Αποστόλου στην Αντίσταση, κατά της βασιλομεταξικής δικτατορίας και της γερμανικής κατοχής, θα αναφερθεί ο ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Γαλέτσας.
§ «’’Όπου νάναι Αποστόλου σε γκρεμίζουμε…’’: Εξορίες, φυλακίσεις και καταδίκη δις εις θάνατον!», Θράσος Αβραάμ, δημοσιογράφος.
§ Για τον Δήμαρχο Αποστόλου, με την πολύμορφη κοινωνική και πολιτική δράση, Δημήτρης Μπουρνούς π. Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λέσβου.
§ «Δάσκαλος – Συγγραφέας», Χρήστος Χατζηλίας, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας.
§ Για τον αγαπημένο τους παππού, θα πουν λίγα λόγια τα εγγόνια του, Αποστόλης Ραζής και Ορέστης Παναγιώτου.
§ «Συμπεράσματα και διατύπωση αιτήματος ανάδειξης του εποπτικού υλικού και των οργάνων Φυσικοχημείας, τα οποία είχαν συγκεντρώσει οι Μιχάλης Στεφανίδης και Απόστολος Αποστόλου», Στρατής Βλαστάρης, μέλος ΦΙΜΠΟΔ.
Την οργάνωση του αφιερώματος επιμελήθηκε Οργανωτική Επιτροπή των συνδιοργανωτών, ενώ ο Κώστας Καρατζάς, έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη και επιμέλεια της εκδήλωσης. Τις αφίσες της φιλοτέχνησε η Μυρσίνη Κουτσκουδή. Η παρουσίαση θα γίνει απ’ την Πέλλη Γιακουμή, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης, θα έχουν το μέλος των ΦΙΜΠΟΔ Απόστολος Κομνηνάκας, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου Κώστας Ντουράκης και η Εργασιακή εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΠΗΝ για το Βόρειο Αιγαίο Μαρίνα Πολλάτου.