Λήμνος: Σε ύφεση η κακοκαιρία αλλά παραμένει σε επιφυλακή το νησί

Λήμνος: Σε ύφεση η κακοκαιρία αλλά παραμένει σε επιφυλακή το νησί

Oι ηλικιωμένοι κάτοικοι  της Λήμνου δεν θυμούνται να είχαν ζήσει  άλλη τέτοια σφοδρή βροχόπτωση. Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, η Λήμνος δέχτηκε έναν άνευ προηγουμένου όγκο βροχής που έφτασε να έχει ρυθμό 211 τόνους βροχής, ανά ώρα και στρέμμα. Μέχρι το πρωί της Κυριακής, το νησί είχε δεχτεί περισσότερους από 150 τόνους βροχής, ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με την kathimerini.gr μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, η βροχόπτωση παρουσίαζε σταθερή ύφεση, ωστόσο το νησί παραμένει σε επιφυλακή, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένονται καιρικές εξάρσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

φωτο limnosfm100.gr

Τα έντονα φαινόμενα εντοπίστηκαν κυρίως στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της Λήμνου, ενώ η δήμαρχος του νησιού, Ελεονώρα Γεώργα, ζήτησε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το βράδυ του Σαββάτου να τεθούν οι δημοτικές ενότητες Μύρινας, Ατσικής και Ν.Κούταλης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Δυο απώλειες

Δύο νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας: Ενας 70χρονος άντρας από το χωριό Κοντιάς, που ενώ απομάκρυνε το νερό από το σπίτι του, γλίστρησε και χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι και ένας 57χρονος που εντοπίστηκε από την πυροσβεστική νεκρός 300 μέτρα από το αμάξι του, στην περιοχή Φτέρη, κοντά στο φράγμα του Κοντιά. Σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων, το φράγμα, που την προηγούμενη μέρα δεν είχε σχεδόν καθόλου νερό, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της κακοκαιρίας είχε υπερχειλίσει.

«Δεν ήταν μόνο η υπερχείλιση του φράγματος, αλλά και συνδυαστικά η απορροή των υδάτων που δημιούργησαν τα έντονα προβλήματα στον Κοντιά», λέει ο Παναγιώτης Δεληνικόλας, υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας με αρμοδιότητα στην Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο, ο οποίος συγκέντρωνε και τα δεδομένα από τον μετεωρολογικό σταθμό που διαθέτει το νησί.

Ο ίδιος είχε ενημερώσει από την Παρασκευή το πρωί σχετικά με το καιρικό φαινόμενο που επρόκειτο να εκδηλωθεί και λέει πως οι αρμόδιοι φορείς έδρασαν εγκαίρως, ενεργοποιώντας όλα τα εργαλεία που τους δίνει η Πολιτική Προστασία.

«Ισως αργότερα, όταν κάνουμε την ανασκόπηση να βρούμε κάποιες παραλείψεις, αλλά ο γενικός άξονας δράσης του Δήμου θεωρώ ότι ήταν πολύ καλός», σημειώνει.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες ζωικού κεφαλαίου.

Διάσταση απόψεων για τον καθαρισμό των ρεμάτων

«Από άποψη Δήμου είχαμε κάνει όλα όσα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε», λέει στην «Κ» η δήμαρχος του νησιού, Ελεονώρα Γεώργα. «Είχαμε συγκαλέσει χθες συντονιστικό όργανο για τα αντιπλημμυρικά, ποιος θα κάνει τι, αλλά δεν είχαμε ενημέρωση από το Υπουργείο ότι έρχεται καταστροφή και τέτοια ειδική συνθήκη επισταμένα για το νησί μας», λέει η ίδια προσθέτοντας ότι από την εκδήλωση των φαινομένων η επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ ήταν τακτική, ενώ το νησί συνέδραμε επιπλέον επιτελικό προσωπικό πολιτικής προστασίας και ο στρατός με μηχανήματα έργου «και κάθε βοήθεια».

«Φυσικά, η Πολιτεία έχει θέσει την ευθύνη στον Δήμο, αλλά όταν ένας Δήμος είναι υποστελεχωμένος, μπορεί να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα. Έχουμε αυτοτελές τμήμα πολιτικής προστασίας το οποίο αποτελείται από δύο άτομα», λέει η Δήμαρχος. «Είχαμε ανοίξει τα δημοτικά μας καταστήματα. Όλα τα σώματα ασφαλείας ήταν και είναι επί ποδός. Εμείς σαν Δήμος θεωρούσαμε ότι είμαστε έτοιμοι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας. Είχαμε κάνει όλα όσα έπρεπε για να μη βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση»

»Υπάρχουν ευθύνες και στην Περιφέρεια, γιατί μιλάμε για καθαρισμό ρεμάτων ο οποίος δεν είχε γίνει. Εμείς όλα τα ρέματα εντός οικισμού, τα είχαμε καθαρίσει. Τα φρεάτια ήταν καθαρά, τα ρυάκια μας ήταν καθαρά, μέσα στα όρια των οικισμών μας. Είχα επιμεληθεί όλα όσα μπορούσα να είχα προβλέψει», λέει η ίδια. «Αλλά όταν τα οχήματα της πυροσβεστικής έχουν κολλήσει στη λάσπη και πρέπει να ξεκολλήσουν, για να μπορέσουν να επέμβουν σε άλλα σημεία, όταν τα αντλητικά συστήματα είναι μόνο τέσσερα και πρέπει να πάμε σε δεκάδες σπίτια, καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα είναι έξω από τις ανθρώπινες δυνάμεις».

Πάντως, ο Επαρχος του νησιού, Απόστολος Κουτσογιάννης λέει ότι ο καθαρισμός των ρεμάτων εντός και εκτός οικισμών είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και πως είχαν καθαριστεί όλα, ως όφειλαν, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τη συνδρομή του Δήμου στα εντός οικισμών.

«Από εκεί και πέρα τα μέτρα αποστράγγισης δεν λειτούργησαν γιατί οι τόνοι του νερού που πέσανε ήταν πολλοί», λέει στην «Κ» και προσθέτει: «Ως τρόπο πολιτικής προστασίας έχουμε τον καθαρισμό των ρεμάτων. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε άλλα μέτρα. Αφού έχουμε καθαρίσει τα πάντα».

Πηγή: kathimerini.gr

To top