Να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων και να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, η οποία είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.
Χαρακτήρισε αντιεκπαιδευτική έως και εγκληματική για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με τα εκατοντάδες και χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς και όχι μόνο.
Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση σημείωσε πως είναι χαρακτηριστική η παντελής έλλειψη μαθηματικού στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις του Αγίου Ευστρατίου, η παντελής έλλειψη εκπαιδευτικού ειδικότητας Θεατρικής Αγωγής στα Δημοτικά Σχολεία της Λήμνου, οι ελλείψεις σε νηπιαγωγούς Παράλληλης Στήριξης, αλλά και οι ελλείψεις σε σχολικούς νοσηλευτές, σε βάρος της υγείας και της ζωής των παιδιών που έχουν ανάγκη, η μη λειτουργία του ολοήμερου τμήματος του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου.
Ακόμα, κατήγγειλε πως προβλήματα υπάρχουν στην ασφαλή και δωρεάν μεταφορά δεκάδων μαθητών από τα χωριά, των οποίων τα σχολεία έκλεισαν λόγω της διαχρονικής υποβάθμισης των συνθηκών ζωής στα νησιά από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, γεγονός που οδηγεί στην προβληματική προσέλευση των μαθητών στα σχολεία και άρα στην προβληματική πρόσβαση στη μόρφωση, που φτάνει μέχρι στο να μην έχουν πρόσβαση νήπια στο Νηπιαγωγείο τους και να μένουν στο σπίτι τους.
Επισήμανε πως εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές των ακριτικών νησιών της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου βιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση ως κόστος και φροντίζει για τη λεγόμενη εξοικονόμηση εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων σε βάρος της ουσιαστικής, πολύπλευρης μόρφωσης των παιδιών αυτών των νησιών. Αυτή την πολιτική που στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, με τις επιχειρήσεις χορηγούς να αλωνίζουν στα σχολεία επενδύοντας σε βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών και τους γονείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις, τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και γονιών των δύο νησιών ενάντια στην έλλειψη ασφαλούς και δωρεάν μεταφοράς των μαθητών, ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων και τάξεων, ενάντια σε λειτουργικές υποβαθμίσεις Δημοτικών Σχολείων στη Μύρινα, στο Κοντοπούλι, στον Κοντιά της Λήμνου, καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ευστρατίου, δείχνουν το μέγεθος της αντιεκπαιδευτικής, εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, που αντιμετωπίζει τα παιδιά ως αριθμούς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη παιδαγωγικά κριτήρια, τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, τη γεωμορφολογία των νησιών και τις συνθήκες ζωής των οικογενειών τους, όπως ανέφερε.
Με την απαρίθμηση στοιχείων για τις προσλήψεις αναπληρωτών που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές της χώρας και δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, επιχείρησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, να ξεμπερδέψει με τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία των συγκεκριμένων νησιών, ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, λέγοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις που προκηρύσσονται. Το γεγονός σχολίασε στη δευτερολογία της, η Μ. Κομνηνάκα σημειώνοντας ότι η προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι ένα αντικίνητρο για τους εκπαιδευτικούς, όπως και οι χαμηλοί μισθοί.