Ευρεία σύσκεψη με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού στη Λέσβο, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, με πρωτοβουλία του Επιμελητήριου Λέσβου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στη συνάντηση συζητήθηκε η φετινή τουριστική περίοδος, τα προβλήματα που προέκυψαν και οι προτάσεις για δράσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του νησιού. Παρουσιάστηκαν, επίσης, σημαντικά στοιχεία για την επισκεψιμότητα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στο αεροδρόμιο.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριακός ανέφερε πως , μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, επισκέφθηκαν το νησί 126.000 Τούρκοι ενώ συνολικά με τους Ευρωπαίους επισκέπτες ο αριθμός έφτασε περίπου τους 145.000. Οι αφίξεις μέσω τσάρτερ στο αεροδρόμιο ξεπέρασαν τις 75.000, ενώ περίπου 155.000 άτομα ταξίδεψαν με πλοία της γραμμής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τουριστών στο νησί στις 300.000.
Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων υποδομών του νησιού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχουν ήδη γίνει κρατήσεις για τα Χριστούγεννα. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας ανέδειξε τη σημασία της επέκτασης της τουριστικής περιόδου και την ανάγκη για αναπτυξιακό σχεδιασμό. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη φετινή σεζόν τονίζοντας πως «φέτος, αφήσαμε (σ.σ οι φορείς) πίσω την γκρίνια και την μιζέρια μετά από χρόνια, κάτσαμε στο τραπέζι και όταν δημιουργούνταν προβλήματα τα λύναμε».
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή υπογράμμισε τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ τουρκικών και άλλων αγορών τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να μη πέσουμε στη παγίδα να κοιτάξουμε μόνο την πλευρά της Τουρκίας γιατί δεν είναι κάτι που αυτή την στιγμή να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων σε καθημερινή βάση. Πρέπει να βρούμε μία ισορροπία. Είδαμε μία τεράστια αύξηση επισκεπτών που ήταν πολύ μεγάλη η βοήθεια της Τουρκίας. Αν θέλουμε να επεκτείνουμε τη σεζόν μας πρέπει να υπάρξει μια καλή συνεργασία και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα». Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς πρότεινε, από τη δική του πλευρά, να δημιουργηθεί μία ομάδα διαχείρισης τουρισμού που θα αναλάβει τον συντονισμό των τουριστικών δράσεων.
Στα βήματα που έγιναν για την ανάδειξη της Λέσβου από τη νέα Δημοτική Αρχή επικεντρώθηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Μυτιλήνης Νίκος Γιαννάκας. «Δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής που εγκρίθηκε από τον ΕΟΤ ενώ παράλληλα κάναμε πολλές επαφές με Τούρκους και τουριστικούς φορείς του εξωτερικού στις εκθέσεις . Βελτιώσαμε τις υποδομές υποδοχής των τουριστών και πραγματοποιήσαμε δράσεις υποδοχής», τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος. Ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου «Ασπίδα» Φώτης Κουλουμαριέτος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού που απασχολείται στο κομμάτι του τουρισμού. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης, αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια της τουριστικής κίνησης, στην αγορά. Συγκεκριμένα τόνισε ότι δεν υπάρχει σωστή σήμανση στους δρόμους για να κατευθύνει σωστά τους επισκέπτες , τα GPS οδηγούσαν τους τουρίστες στο Συνοικισμό, αντί για την αγορά, ενώ τόνισε και το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης χώρου στάθμευσης καθώς το κεντρικό πάρκινγκ δεν αρκεί για να εξυπηρετήσει τον κόσμο.
Για την αποσυμφόρηση του λιμανιού της Μυτιλήνης και για τις προοπτικές που δίνει το λιμάνι του Σιγρίου μίλησε ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Τακτικός. «Πρέπει εφόσον έγινε ο δρόμος του Σιγρίου να δώσουμε οντότητα και ενδιαφέρον στο Σίγρι. Το λιμάνι της Μυτιλήνης είναι υπερφορτωμένο εφόσον τώρα έγινε ο δρόμος και υπάρχει το λιμάνι στο Σίγρι πρέπει όλοι μας να ενδιαφερθούμε», είπε ο κ. Τακτικός. «Πρέπει να δούμε όλες τις αγορές και να έχουμε παρουσία εκεί. Να προξενούμε ενδιαφέρον για την επισκεψιμότητα του τόπου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ιωάννης Βογιατζής.
Μόλις έντεκα καταγγελίες καταγράφηκαν φέτος από τουρίστες – οι λιγότερες των τελευταίων ετών – σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Τουρισμού, Νίκης Χατζηστυλιανού, που τόνισε την ανάγκη για περισσότερους ελέγχους σε καταλύματα και υποδομές. Η διευθύντρια του Τελωνείου, Κατερίνα Αποστολίδου, ζήτησε τη δημιουργία σημείων πληροφόρησης (info kiosks) και WiFi, ενώ εκπρόσωπος της Fraport ανέφερε ότι το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης σημείωσε φέτος αύξηση κίνησης κατά 15%. Τα θέματα της ασφάλειας στο λιμάνι και στην χερσαία ζώνη έθιξε εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος και πρότεινε να αποσυμφορηθεί το λιμάνι ώστε να υπάρχει μία κατανομή, τη δημιουργία χώρων αναμονής για τους επιβάτες και τη μεταφορά της ιχθυόσκαλας.