Ασφαλιστικά μέτρα για να παραμείνουν στο σχολείο τους!

Ασφαλιστικά μέτρα για να παραμείνουν στο σχολείο τους!

Εκδικάστηκε σήμερα η χορήγηση προσωρινής διαταγής ενόψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι γονείς των μαθητών της κατεύθυνσης των ανθρωπιστικών σπουδών της Γ΄ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, που  έχουν έρθει αντιμέτωποι με την απειλή αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος έξι μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα  με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καταργείται το τμήμα τους και πρέπει να μετεγγραφούν στο 4ο ΓΕΛ ή σε άλλο σχολείο της επιλογής τους, για να συνεχίσουν τα μαθήματα τους και να δώσουν πανελλήνιες.

«Σήμερα συζητήθηκε το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής με το οποίο ζητάμε να λειτουργήσει το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ τάξης του 3ου ΓΕΛ, μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης των ασφαλιστικών η οποία θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες», ανέφερε στον «Αίολο» ο δικηγόρος των γονέων Στράτος Πέτρου.

«Κάθε πλευρά εξέθεσε τις δικές της απόψεις, είπαμε εμείς τα επιχειρήματα μας, είπαμε πως είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει ενώ έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα να τους λένε ότι δε μπορείτε να συνεχίσετε τα μαθήματα του τμήματος προσανατολισμού για τα οποία θα εξεταστούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Εκθέσαμε ποια είναι η βλάβη που θα υποστούν τα παιδιά όταν αναγκάζονται ξαφνικά να μην κάνουνε μάθημα και να περιφέρονται εδώ κι έναν μήνα στους χώρους του σχολείου και εξέθεσε και η άλλη πλευρά τα επιχειρήματα της. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι αυτές οι αποφάσεις δεν υπαγορεύονται από κανένα παιδαγωγικό λόγο, μίλησαν για εξορθολογισμούς, μίλησαν για διορισμούς εκπαιδευτικών, ουσιαστικά συνομολόγησαν ότι πρόκειται για μια οικονομίστικη λογική η οποία επιβάλλει την συνένωση των τμημάτων και τη δημιουργία μεγαλύτερων τμημάτων στα σχολεία και έφθασαν στο σημείο εν έτη 2024 να ειπωθεί από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου ότι η παροχή παιδείας στο Λύκειο δεν είναι υποχρεωτική», τόνισε ο κ. Πέτρου και πρόσθεσε πως είναι αυτό είναι μια απαράδεκτη λογική και είναι κάτι «που μας ντροπιάζει ως χώρα και ως κοινωνία».

Μάλιστα, ο κ. Πέτρου είπε πως οι εισηγήσεις τόσο της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Καίτης Στρατάκη όσο και του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τίμου Θεοφανέλλη ήταν θετικής για να λειτουργήσει το τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών του 3ου ΓΕΛ.

Στα δικαστήρια βρέθηκε και η ΕΛΜΕ Λέσβου ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ντουράκης κατέθεσε και ως μάρτυρας στα ασφαλιστικά, εξηγώντας το αν είναι παιδαγωγικό ή δεν είναι παιδαγωγικό αυτό που συνέβη με το 3ο ΓΕΛ. «Στη πραγματικότητα έπρεπε να εξηγήσουμε τα αυτονόητα αλλά στα δικαστήρια όλα αυτά πρέπει να ειπωθούν από την αρχή σαν να μην είναι προφανή. Είπαμε πως δεν υπάρχει κανένα παιδαγωγικό κριτήριο για να μην εγκριθεί μια κατεύθυνση των 8 ανθρώπων. Ότι είναι τμήματα τα οποία μπορούν να δουλέψουν πάρα πολύ καλά, θα φανεί από το δικαστήριο», τόνισε ο κ. Ντουράκης.

Ο γονέας και γιατρός Γιώργος Θεοδοσίου τόνισε πως «δυστυχώς φτάσαμε στις πύλες του δικαστηρίου, αύριο θα έχουμε την απόφαση. Βέβαια είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε έναν νέο ορισμό του σχολικού περιβάλλοντος που είναι η άυλη, ήρθαν με φωτογραφίες να μας δείξουν που είναι το κυλικείο που είναι κοινο, τα 30 σκαλιά που χωρίζουν τα δύο κτήρια, ότι οι καθηγητές είναι κοινοί. Άρα μπορούσε να είχε γίνει και συνδιδασκαλία. Αλλά δεν γνωρίζουν ότι τα παιδιά θα κάνουν συνολική μεταγραφή και αλλάζει όλο το σχολικό περιβάλλον που είναι οι συμμαθητές, που είναι οι καθηγητές. Αυτά τα πράγματα μόνο θλίψη και απογοήτευση μας αφήνουν. Πρέπει να πω ένα μεγάλο μπράβο σε αυτά τα παιδιά που με αξιοπρέπεια υποστήριξαν το δίκιο τους».

 

&nbsp

To top