Δύο γιατροί της Μυτιλήνης στη λίστα των υπερσυνταγογραφήσεων

Δύο γιατροί της Μυτιλήνης στη λίστα των υπερσυνταγογραφήσεων

Δύο γιατροί της Μυτιλήνης περιλαμβάνονται στη λίστα που ανακοίνωση σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη τύπου για τις περιπτώσεις 100 γιατρών που παρανομούσαν αναδεικνύοντας το σοβαρό πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης και της καταχρηστικής εκμετάλλευσης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πρόκειται για έναν παθολόγο από Κέντρο Υγείας στη Λεσβο και έναν γιατρό Γενικής Ιατρικής.

Αναφορικά με την περίπτωση στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε πως ακολουθούσε την ιδιαίτερη τακτική να συνταγογραφεί μόνο βραδυνές ώρες μεταξύ 21:00 και 4:00 το πρωί. Η ίδια είχε «γράψει» συνολικά 705 σκευάσματα και 1.818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της. Μάλιστα με αυτή την  περίπτωση ασχολήθηκε προσωπικά ο κ. Γεωργιάδης αφού όπως είπε την κάλεσε ο ίδιος στο τηλεφωνο, αφού του έκανε εντύπωση πως είχε γράψει στην 15χρονη κόρη της 3 διαφορετικές στατίνες.

«Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια», αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης.

Ειδικότερα:

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα για τους γιατρούς που «πιάστηκαν» να εκτελούν παράνομες υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης (16.10.24).

Υπήρξε γιατρός, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 800.000 ευρώ επειδή συνταγογράφησε στη μητέρα του φάρμακα αξίας χιλιάδων ευρώ μέσα σε έναν μήνα και τα εκτέλεσε σε συγκεκριμένο φαρμακείο. Ο γιατρός αποκαλύφθηκε, ενδεικτικό παράδειγμα της δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η πλασματική συνταγογράφηση κοστίζει στο Δημόσιο περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και αν αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται για μια δεκαετία, η ζημιά μπορεί να φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά συνταγογράφησης κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2024:

-Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα, συνολικά 1.621 τεμάχια, όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο και αφορούσαν τη μητέρα της.

-Παθολόγος από Κέντρο Υγείας στη Λέσβο  συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες 705 σκευάσματα, ποσότητα 1.818 τεμαχίων, για τον σύζυγό της, τις κόρες της και τον εαυτό της.

-Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε 500 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 925 τεμαχίων, σε δύο αλλοδαπούς.

-Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε 258 σκευάσματα, συνολικά 704 τεμάχια, σε συγγενή του, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.

-Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε 362 σκευάσματα, ποσότητα 686 τεμαχίων, με εκτέλεση σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.

-Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.350 τεμαχίων, για τέσσερα παιδιά συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται σε κεντρικό φαρμακείο.

-Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε 450 φάρμακα, ποσότητα 980 τεμαχίων, σε 10 ασθενείς.

-Ορθοπαιδικός στην Πάτρα συνταγογραφούσε 320 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.760 τεμαχίων, για τέσσερις ασθενείς, με έμφαση σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά για τραυματισμούς.

-Δερματολόγος στο Ηράκλειο συνταγογράφησε 275 φάρμακα, συνολικά 1.500 τεμάχια, για θεραπείες χρόνιων δερματικών παθήσεων.

-Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.100 τεμαχίων, εστιάζοντας σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγκύους.

To top