Στο 34ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων ο Αλεξίου

Στο 34ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων ο Αλεξίου

Στο 34ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Νίσυρο 11 – 13 Οκτωβρίου 2024, σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ, τον ΕΟΑΝ, την ΔΗΚΕΝ Νισύρου και το Γεωπάρκο Νισύρου συμμετείχε ο Πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων & Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) και γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της χώρας, Γιώργος Αλεξίου.

Τα θέματα του Συνεδρίου ήταν:

  1. Το υποψήφιο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Νισύρου.
  2. Διαχείριση Απορριμμάτων σε Μικρά Νησιά. Zero Waste στα μικρά νησιά.

Έγκριτοι επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων φώτισαν τις πτυχές των δυο παραπάνω σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών  του συνεδρίου και στην ενότητα «Διαχείριση Απορριμμάτων σε Μικρά Νησιά» Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, ως ομιλητής, ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα «Διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα», που οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή.

Νωρίτερα, στην έναρξη άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου,  στον χαιρετισμό του ο κ. Αλεξίου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Χαιρετίζω το 34ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων  που πραγματοποιείται εδώ, στην όμορφη Νίσυρο.

Ως Πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου, είναι μεγάλη μου τιμή που εκπροσωπώ το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ.

Μεταξύ άλλων θα μιλήσουμε και για την υποψηφιότητα της Νισύρου, ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. Προερχόμενος από ένα επίσης όμορφο νησί του Αιγαίου, το νησί της Λέσβου, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στο δικό μας Γεωπάρκο της Λέσβου, το οποίο περιλαμβάνει ολόκληρη τη νήσο Λέσβο και αναγνωρίστηκε από την  UNESCO ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Το γνωστό σε όλους Απολιθωμένο Δάσος του Σιγρίου, τα ηφαίστεια, οι θερμές πηγές, τα γεωλογικά ρήγματα, τα μεσαιωνικά κάστρα, τα βυζαντινά μοναστήρια, η πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και πολλά – πολλά άλλα καθιστούν τη Λέσβο σημαντικότατο οικολογικό και πολιτιστικό απόθεμα της γης!

Η έννοια, τώρα, του Zero Waste, δεν είναι απλώς μια φιλόδοξη περιβαλλοντική στρατηγική, αλλά μια απαραίτητη στροφή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα απόβλητα και τους πόρους.

Το Zero Waste, δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό κίνημα. Είναι μια πρακτική λύση για τη δημιουργία πιο βιώσιμων κοινωνιών, μειώνοντας τα απόβλητα, προστατεύοντας το περιβάλλον και εξοικονομώντας πόρους.

Οι  ΦΟΔΣΑ, ως κεντρικοί διαχειριστές των στερεών αποβλήτων, έχουν τη δύναμη και την ευθύνη να ηγηθούν αυτής της αλλαγής.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Ανυπομονώ να συζητήσουμε ιδέες και προτάσεις που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά σε ένα κόσμο χωρίς απόβλητα, σε ένα καλύτερο κόσμο».

To top