Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΒΑ Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, διοργάνωσε δύο επιτυχημένες εξορμήσεις για τον εορτασμό της Γιορτής Πουλιών (Eurobirdwatch) 2024, στις 5 και 6 Οκτωβρίου. Οι εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες παρατήρησης πουλιών της Λέσβου: τον Βαφειό και την Αλυκή Καλλονής.
Στον Βαφειό, κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής μετανάστευσης, καταγράφηκαν 105 αρπακτικά από 18 διαφορετικά είδη, ενώ στην Αλυκή Καλλονής παρατηρήθηκαν 34 είδη, με κυριότερο τα 1100 φλαμίνγκο.
Η Μονάδα συνέβαλε επίσης στην αποστολή των καταγραφών στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων και προγραμματίζει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα σχολεία της Λέσβου, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα πουλιά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι εξορμήσεις ήταν μέρος της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών, που γιορτάστηκε σε 28 περιοχές της Ελλάδας και 40 χώρες.
Μυτιλήνη, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 – Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ), διοργάνωσε δύο εξορμήσεις για τον εορτασμό της Γιορτής Πουλιών (Eurobirdwatch) 2024, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Θερμή ήταν η συμμετοχή του κοινού και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα είδη πουλιών που παρατηρήθηκαν.
Βαφειός (Σάββατο, 5/10)
Η βόρεια έξοδος του Βαφειού, στη βόρεια Λέσβο, είναι μία από τις τέσσερεις, δημοφιλείς στους παρατηρητές πουλιών, θέσεις παρατήρησης για διερχόμενα αρπακτικά πουλιά κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση. Σε διάστημα 4 ωρών παρατηρήθηκαν να διέρχονται 105 αρπακτικά από 18 είδη! Το πολυπληθέστερο είδος ήταν το Ξεφτέρι (Accipiter nisus) με 42 άτομα, ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) με 18 άτομα και ο Σφηκιάρης (Pernis apivorus) με 15 άτομα, ενώ πολύ σημαντικές ήταν οι καταγραφές ενός Χρυσαετού (Aquila chrysaetos) και ενός Κραυγαετού (Clanga pomarina). Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν η καταγραφή από ένα σμήνος με 60 Βουνοσταχτάρες (Tachymarptis melba).
Αλυκή Καλλονής (Κυριακή, 6/10)
Η εξόρμηση έγινε στην ανατολική πλευρά της αλυκής. Μετά από εισαγωγική περιήγηση στην προστατευόμενη περιοχή παρατηρήθηκαν τόσο υδρόβια/παρυδάτια πουλιών στο εσωτερικό του υγροτόπου, όσο και αρπακτικά που προσελκύονταν (προκειμένου στη συνέχεια να κινηθούν νότια) από την κορυφογραμμή των γειτονικών λόφων.
Παρατηρήθηκαν 14 διαφορετικά είδη αρπακτικών και 20 διαφορετικά είδη υδρόβιων/παρυδάτιων πουλιών. Το πολυπληθέστερο είδος ήταν, φυσικά, το Φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus), με πάνω από 1100 άτομα και οι πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις ήταν 2 Ψαραετών (Pandion haliaetus), 7 Αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) και 14 Χουλιαρομύτες (Platalea leucorodia).
Τέλος, η ΜΔΠΠ ΒΑ Αιγαίου, συμμετείχε στην Rapid Information Action (RIA) για την άμεση αποστολή των ειδών πουλιών και του πληθυσμού τους που παρατηρήθηκαν στη Γιορτή Πουλιών προκειμένου να καταχωρηθούν στην επίσημη βάση δεδομένων του ευρωπαϊκού προγράμματος.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γιορτή πουλιών» για τα σχολεία της Λέσβου
Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΒΑ Αιγαίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ( ΟΦΥΠΕΚΑ) θα προσφέρει στα σχολεία της Λέσβου τη δυνατότητα:
-
Υλοποίησης ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα τα πουλιά (επίσκεψη στελεχών της Μονάδας στην έδρα του σχολείου), ή/και
-
Εξόρμησης παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής ή Πολυχνίτου και περιήγηση στις προστατευόμενες περιοχές τους (με συνοδεία στελεχών της Μονάδας κατά την εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου).
Για περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΒΑ Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ στο 2251042573 και το mdpp.northeasternaegean@necca.gov.gr.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών είναι η σημαντικότερη δράση για τα πουλιά στην Ευρώπη, με παράλληλες εκδηλώσεις φέτος σε 28 περιοχές της Ελλάδας και σε περισσότερες από 40 χώρες. Φέτος ήταν η 37η γιορτή, που διοργανώθηκε υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (εταίρο του Birdlife Europe στη χώρα μας). Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών (Eurobirdwatch) 2024 με περισσότερες από 25 εκδηλώσεις που διοργάνωσαν τοπικά οι Μονάδες Διαχείρισης του Οργανισμού σε Προστατευόμενες Περιοχές και Κέντρα Ενημέρωσης.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στη Μυτιλήνη εδρεύει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ,, υπεύθυνη για τις Προστατευόμενες Περιοχές των νησιών της Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Αντίψαρων, Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων