Το αδιαχώρητο στη Μονή Λειμώνος για τον εορτασμό του Αγ. Ιγνατίου

Το αδιαχώρητο στη Μονή Λειμώνος για τον εορτασμό του Αγ. Ιγνατίου

Πλήθος πιστών συρρέει από το απόγευμα της Κυριακής στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Ιγνατίου στη Μονή Λειμώνος όπου ανέλαβε ο νέος Ηγούμενος . Παραμονή της εορτής στον Εσπερινό χοροστάτησαν   Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος και οι προσκεκλημένοι Μητροπολίτες Σερρών Θεολόγος και ο Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος ενώ η παρουσία του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με ουρές  πιστών περιμένουν για να προσκυνήσουνμ μέχρι αργά το βράδυ.

 

 

H Ιερά Μονή του Αγίου Ιγνατίου ιδρύθηκε από τον Άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλλιανό τον 16ο αιώνα (ακριβώς το 1526), και εορτάζει στις 14 Οκτωβρίου  σε μια περιοχή που βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά από την Καλλονή της  Λέσβου και η οποία  ανέκαθεν, λόγω των πολλών νερών και της πλούσιας βλάστησης, ονομαζόταν «ΛΕΙΜΩΝΑΣ». Το μοναστήρι αυτό υπό την πνευματική καθοδήγηση του φωτισμένου Αγίου Ιγνατίου του Αγαλλιανού, γρήγορα αναδείχθηκε σ΄ έναν πραγματικό πνευματικό Λειμώνα.

«Το μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου είναι ένα επιβλητικό, πανύψηλο, αρχοντικό και μοναδικό σε έκταση κτισμάτων, δεδομένου ότι τα κτίσματα του και μόνο καταλαμβάνουν χώρο 20 στρεμμάτων. Τα δε ελαιοαγροκτήματά του, καταλαμβάνουν έκταση 4.500 στρεμμάτων, μέσα στα οποία βρίσκονται κτισμένα από τον Άγιο Ιγνάτιο και άριστα διατηρημένα επ’ εσχάτων, το Γυναικείο Μοναστήρι της Μυρσινιώτισσας, το Μετόχι των Αγ. Αναργύρων, το Μετόχι του Ταξιάρχου Μιχαήλ που λέγεται «Κλοπαιδί» και το Μετόχι Μοναστηρέλλι…

Στα χρόνια του Αγίου Ιγνατίου στους χώρους του μοναστηριού ιδρύθηκαν από τον Άγιο και λειτούργησαν τέλεια και υποδειγματικά οι ακόλουθες τέσσερεις Σχολές:

α.Η περίφημη Λειμωνιάδα Σχολή που λειτουργούσε μέχρι το 1925, μοναδική στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου φοιτούσαν Ελληνόπουλα από όλα τα νησιά του Αιγαίου και διδάσκονταν από ιτερίφημους δασκάλους, όπως ο γνωστός Ζακυνθινός Διδάσκαλος Παχώμιος Ρουσσάνος.

β.Το φροντιστήριο, αντίστοιχη Σχολή για τα κορίτσια στο Γυναικείο Μοναστήρι της Μυρσινιώτισσας, που αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα Κατηχητικό Σχολείο, Οικοτροφείο και Οικοκυρική Σχολή με πολλά και πλούσια αποτελέσματα και δημιουργήματα.

γ.Η Σχολή καλλιγράφων και αντιγραφέων, από την οποία προέρχονται πάμπολλα καλλιγραφημένα χειρόγραφα, Λειτουργικά, Μουσικά και Αγιολογικά

δ.Η Σχολή Κεντητών και Κεντηστριών από την οποία προέρχονται σπουδαιότατα καλύμματα: και άμφια, ποδέες και λοιπά εργόχειρα…

Στην Εκκλησία δε, η Μονή πρόσφερε λαμπρούς Ιεράρχες, όπως ο Άγιος Εθνομάρτυρας Ευθύμιος Αγριτέλλης από τα Παράκοιλα, Επίσκοπος Ζήλων της Αμασείας του Πόντου της Μικράς Ασίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Τιμόθεος Ευαγγελινίδης από τον Πολυχνίτο, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Κλεομβρότου, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Διονύσιος Χαραλάμπους από τη Στύψη, και ο πρώην Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε (Αφρικής), Χρυσόστομος Παπαδόπουλος από την Καλλονή και άλλοι πολλοί.»(«Το ιστορικό της Μονής Λειμώνος & ο βίος του Αγίου Ιγνατίου» του Αρχιμανδρίτη Νικοδήμου Παυλόπουλου, Ηγουμένου Ιεράς Μονής Λειμώνος, Μυτιλήνη 1994)

Η εθνική, εκκλησιαστική, κοινωνική αλλά κυριότατα η πολιτιστική προσφορά της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιγνατίου είναι τεράστια.

«Μέσα σ’ αυτό το Ιερό θερμοκήπιο από τα χρόνια του Αγίου Ιγνατίου του κτήτορος, όλες οι τέχνες καλλιεργήθηκαν, και διαφυλάχθηκαν και προβλήθηκαν οι πολιτιστικές αξίες.

Πρώτος ο Άγιος Ιγνάτιος κληροδότησε στη Μονή σπουδαιότατα χειρόγραφα και έντυπα, όχι μόνο καλλιτεχνήματα δικά του, αλλά και παλαιότερα του. Τώρα δε, η Μονή προβάλλει και φιλοξενεί απειράριθμα κειμήλια, κλασσικά, βυζαντινά, μεταβυζαντινά, λαϊκά, χειρόγραφα, έντυπα και λοιπά

(πηγή zoiforos.gr)

Ο Άγιος Ιγνάτιος
Ο Άγιος Ιγνάτιος γεννήθηκε το 1492 μ.Χ. στο χωριό Φάραγγα της Μυτιλήνης (κοντά στην Καλλονή) και επονομαζόταν Αγαλλιανός. Ο πατέρας του Εμμανουήλ Αγαλλιανός ήταν ιερέας στη Μυτιλήνη.
Ο Ιωάννης (αυτό ήταν το πρώτο του όνομα), σε νεαρή ηλικία παντρεύτηκε και έγινε κι αυτός Ιερέας. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του και των παιδιών του, έκτος από ένα τον Μεθόδιο, από κάποια επιδημική αρρώστια, αποσύρθηκε στον Ταξιάρχη του Λειμώνα, ασχολούμενος με μελέτη, προσευχή και την καλλιέργεια του πατρικού κτήματος.
Στα χρόνια της Τούρκικης κατοχής του νησιού, πρόσφερε μεγάλες και σημαντικές υπηρεσίες στα εκεί μοναστήρια και στους υπόδουλους χριστιανούς. Για όλα αυτά, καθώς και για την αγιότητα της ζωής του, έγινε επί Ιερεμίου του Β’ το 1531 μ.Χ. Μητροπολίτης Μηθύμνης.
Και στο νέο του πόστο ο Ιγνάτιος αναδείχτηκε άριστος ποιμένας και έτσι θεάρεστα αφού ποίμανε το ποίμνιο του Χριστού, απεβίωσε ειρηνικά το 1566 μ.Χ.
Λίγα λόγια για την εικόνα του Αγίου
Είναι λιθογραφία του 1858 μ.Χ., στην οποία εικονίζεται ο άγιος Ιγνάτιος. Η λιθογραφία φέρει τον τίτλο «Ο άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Μεθύμνης». Στο κάτω μέρος της υπάρχει η επιγραφή: «Ο ιερός των μοναστών χορός των Λειμωναίων, του Ιγνατίου μάκαρος κλέους των Μηθυμναίων προσφέρει τοις προσκυνηταίς θαυματουργόν εικόνα, βρίθουσαν χάριν δαψελή και θείαν λαμπηδόνα».
To top