Ξεκινούν οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών σε Δήμους και Περιφέρειες

Ξεκινούν οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών σε Δήμους και Περιφέρειες
Man calculate domestic bills at home. Businessman using calculator at modern office. Young male checking balance and costs. Start up counting finance. Business people doing paperwork for paying taxes

Η ρύθμιση χρεών προς δήμους, περιφέρειες και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ανοίγει για αιτήσεις και αφορά κάθε είδους οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων σε έως 60 δόσεις, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν ειδικές πρόνοιες για τους ευάλωτους πολίτες, προσφέροντας σημαντικές απαλλαγές από προσαυξήσεις και πρόστιμα. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες με χαμηλό εισόδημα (έως 9.600 ευρώ) έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους με σημαντικές μειώσεις σε προσαυξήσεις και τόκους, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν, φτάνοντας μέχρι και απαλλαγή 95% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Η δυνατότητα ρύθμισης ισχύει για χρέη που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, ενώ οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2025. Η πληρωμή είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ενημέρωση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Η ρύθμιση παρέχει επίσης τη δυνατότητα εξόφλησης σε έως 60 δόσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στην κατηγορία του ευάλωτου οφειλέτη, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ισχύουν οι απαλλαγές από προσαυξήσεις. Οι δόσεις θα είναι μηνιαίες και ισόποσες, με το ελάχιστο ποσό να μην είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει ζητήσει την απαλλαγή από τις προσαυξήσεις σε ποσοστό 100% για όλους τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Παράλληλα, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) προτείνει την ανάθεση της είσπραξης των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ΔΟΥ, καθώς και την επέκταση του χρόνου παραγραφής από πέντε σε είκοσι χρόνια.

Με την εφαρμογή του νέου νόμου, οι οφειλές που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ μπορούν να διευθετηθούν και μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού, σύμφωνα με τον ν. 4738/2020. Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα που αναμένεται να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στη βελτίωση των οικονομικών των δήμων και των περιφερειών, με σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και περιφερειών.

To top