Υπερβολικά φυτοφάρμακα σε εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά

Υπερβολικά φυτοφάρμακα σε εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα τελευταία στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος για την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με τα οποία από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2024 εντοπίστηκαν υπερβολικές ποσότητες φυτοφαρμάκων σε 580 περιπτώσεις προϊόντων οπωροκηπευτικών. Αυτά τα προϊόντα αποσύρθηκαν από την αγορά και καταστράφηκαν για να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι μολυσμένα με φυτοφάρμακα ήταν φρούτα και λαχανικά όπως νεκταρίνια, μήλα, πιπεριές, λεμόνια, κεράσια, φράουλες, μύρτιλα, φασολάκια, ρόδια, γκρέιπφρουτ, αμπελόφυλλα, μανταρίνια και πορτοκάλια. Αυτά τα προϊόντα προέρχονται κυρίως από την Τουρκία, και εντοπίστηκαν να περιέχουν φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Χημείας και Τοξικολογίας Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σφλώμος σε ανάρτησή του, εξήγησε πως τα φυτοφάρμακα περνούν στον καρπό είτε μέσω του ριζικού συστήματος είτε μέσω ραντίσματος, και κάλεσε τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν τα φυτοφάρμακα δεν βιοδιασπώνται επαρκώς πριν τη συγκομιδή.

Για να προστατευθούν οι καταναλωτές, συνιστάται το καλό πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών με νερό, ξύδι ή σόδα, η αποφυγή κατανάλωσης της φλούδας και η προτίμηση βιολογικών προϊόντων.

Η εισαγωγή φθηνών και μολυσμένων προϊόντων από τρίτες χώρες προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό στους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα, ακριβότερα βιολογικά σκευάσματα.

Είναι απαραίτητο οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί, ειδικά όταν πρόκειται για εισαγόμενα προϊόντα, και να στηρίζουν τις εγχώριες βιολογικές καλλιέργειες για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν.

To top