Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών: «Προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων τα συμφωνητικά εχεμύθειας»

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών: «Προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων τα συμφωνητικά εχεμύθειας»

Την πρακτική της υποχρέωσης των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων στα Νοσοκομεία να υπογράφουν συμφωνητικά εχεμύθειας, τα οποία επιβάλλονται από τις διοικήσεις εκτελώντας εντολές του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ενώ διερωτάται για την χρησιμότητα και τον σκοπό αυτού του εγγράφου. Όπως τονίζει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών «τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ δεν χρειάζεται να προστατευθούν από τους εργαζόμενους που δίνουν και την ζωή τους για αυτά. Χρειάζεται να προστατευθούν από τις πολιτικές απαξίωσης που εφαρμόζουν αυτοί που εκβιάζουν τους εργαζόμενους» καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τις ευθύνες της για την υποβάθμιση του συστήματος υγείας, ασκώντας πίεση στους εργαζόμενους να σιωπήσουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μέσα στη πολύ δύσκολη κατάσταση που υφίστανται τα νοσοκομεία πανελλαδικά και γενικότερα το ΕΣΥ, οι διοικήσεις εκτελώντας εντολές του υπουργείου και της κυβέρνησης, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους επικουρικούς και συμβασιούχους να υπογράφουν συμφωνητικό εχεμύθειας με σημαντικές επιπτώσεις για τον εργαζόμενο αν κριθεί πως το παραβιάζει. Το ερώτημα πηγάζει από μόνο του. Ποια η πρακτική χρησιμότητα αυτού του εγγράφου; Να σημειωθεί πως προβλέπεται από την νομοθεσία αυστηρές ποινές στον παραβάτη όσο αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων των ασθενών και τη μη διαρροή τους ν. 4624/2019. Ποιος είναι ο λόγος αυτής της υπερβάλλουσας ανάγκης για εχεμύθεια; Έτσι και αλλιώς τα άπλυτα που έχουν τα νοσοκομεία βγαίνουν στη φόρα. Δεν γίνεται να κρυφτούν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Δεν μπορεί να κρυφτούν, οι διαχρονικές πολιτικές όλων το κυβερνήσεων που κάνουν την υγεία ένα ακριβό εμπόρευμα. Δεν γίνεται να κρυφτεί η εξουθένωση των εργαζομένων στα περισσότερα τμήματα και του νοσοκομείου μας. Δεν γίνεται να κρυφτούν οι χαμηλοί μισθοί που δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τα μισά του μήνα. Τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ δεν χρειάζεται να προστατευθούν από τους εργαζόμενους που δίνουν και την ζωή τους για αυτά. Χρειάζεται να προστατευθούν από τις πολιτικές απαξίωσης που εφαρμόζουν αυτοί που εκβιάζουν τους εργαζόμενους, Πιστεύουμε δυστυχώς, πως ο ρόλος αυτής της υποχρέωσης για εχεμύθεια είναι να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους συμβασιούχους. Να τους πιέσει να μην ενημερώνουν την κοινωνία για τα προβλήματα του ΕΣΥ και κυρίως για το ποιος είναι υπεύθυνος για αυτά. Επί της ουσίας τους ζητάνε να συγκαλύπτουν τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες με το επιχείρημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τα κύματα αντίδρασης που συναντά η ηγεσία του υπουργείου υγείας σε όποιο νοσοκομείο και αν επισκέπτεται.

Τους το δηλώνουμε για άλλη μία φορά καθαρά. ΔΕΝ ΕΚΦΟΒΙΖΟΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε την έγκρισή της κάθε Διοίκησης για να δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών.

Θα συμμετάσχουμε δυναμικά στις απεργίες στις 17/10 και στην μεγάλη γενική απεργία στις 20/11.

To top