Αναφορά ΚΚΕ στη βουλή για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και μεταφορές μαθητών στη Λήμνο

Αναφορά ΚΚΕ στη βουλή για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και μεταφορές μαθητών στη Λήμνο

Η Μαρία Κομνηνάκα, μαζί με άλλους βουλευτές του ΚΚΕ, κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου “Αργύριος Μοσχίδης”. Στην επιστολή αυτή, οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αποτραπούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και η υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων στη Λήμνο. Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και να στελεχωθούν τα τμήματα ένταξης, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Η επιστολή των εκπαιδευτικών της Λήμνου αναφέρει:

«Με χειρότερους όρους για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Το Υπουργείο Παιδείας από το καλοκαίρι προχώρησε στο μεγαλύτερο κύμα συγχωνεύσεων μετά την υπουργό της φωτοτυπίας – την κα Διαμαντοπούλου – επιχειρώντας να βάλει λουκέτο σε εκατοντάδες τμήματα σχολείων, να περικόψει προσλήψεις. Βάζει τη μόρφωση των μαθητών στο ζύγι του κόστους.

Οι επικοινωνιακές εξαγγελίες για το «ψηφιακό σχολείο», οι «11 τομές» (τα κινητά στην τσάντα, ο κανονισμός λειτουργίας, οι ψηφιακές πλατφόρμες, το πολλαπλό βιβλίο), όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας, αλλά στην ουσία προσπαθούν να κρύψουν τα εκρηκτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων στα σχολεία.Η πολιτική αυτή αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό και στα σχολεία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Δεν φτάνουν οι αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις δημοτικών σχολείων στα πλαίσια της «εξοικονόμησης» εκπαιδευτικών τις οποίες έχουμε καταγγείλει ως Σύλλογος από το καλοκαίρι, αλλά υπάρχουν και πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα περισσότερα σχολεία της Λήμνου. Χαρακτηριστική είναι η παντελής έλλειψη εκπαιδευτικού Θεατρικής Αγωγής στα σχολεία της Λήμνου.Υπάρχουν επίσηςκενά σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης και τμημάτων ένταξης, σχολικούς νοσηλευτές και ψυχολόγους.

Χαρακτηριστικές είναι περιπτώσεις του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κούταληςόπου είναι κλειστό το ολοήμερο τμήμα του σχολείου, το Τμήμα Ένταξης και η τάξη Υποδοχής Αλλοδαπών μαθητών, του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου όπου είναι κλειστό το Τμήμα Ένταξης, του Δημοτικού Σχολείου Κάσπακαόπου είναι κλειστό το εργαστήριο πληροφορικής λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού πληροφορικής (αυτό είναι το «ψηφιακό σχολείο» της κυβέρνησης!).

Προχωρούν με απόφαση Υπουργείου Παιδείας και Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου την υποβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας σταδιακά ως 6/θέσιου (φέτος το υποβάθμισαν σε 8/θέσιο), με τη δικαιολογία ίδρυσης ενός νέου 4ου Δημοτικού σχολείου στη Μύρινα, τη στιγμή που δεν έχουν κάνει καμιά ενέργεια γι’ αυτό! Κοροϊδεύουν ωμά γονείς και εκπαιδευτικούς!  Καταγγέλλουμε την υποβάθμιση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και κυρίως αυτών των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις. Αντί να διορίσουν εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, πιέζουν τις δασκάλες και τους δασκάλους να διδάξουν τα μαθήματα των ειδικοτήτων από τις ώρες που τους περισσεύουν, αντί να κάνουν ενισχυτική διδασκαλία, δηλαδή δωρεάν φροντιστήριο σε μαθητές που έχουν ανάγκη μέσα στο δημόσιο σχολείο.

  Μας πηγαίνουν πίσω 60 χρόνια, τότε που ο δάσκαλος δίδασκε ιχνογραφία, χειροτεχνία και ωδική!

Η πολιτική τους είναι «εξοικονόμηση» εκπαιδευτικών και οι γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια για τα παιδιά τους και δραστηριότητες καλλιτεχνικών μαθημάτων σε ιδιώτες, από την ηλικία του δημοτικού!

  • Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να αναθέτουν ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας σε δασκάλες/ους και όχι ώρες εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και τη Διεύθυνση ΠΕ Λέσβου να ανοίξει άμεσα στην εφαρμογή  Myschool τις ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας για να τις δηλώνουν οι διευθυντές.

  Παράλληλα συνεχίζονται και φέτος τα προβλήματα με την ασφαλή και δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, καθώς και τα κτιριακά προβλήματα των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της  Λήμνου.

Χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στη Λήμνο, σε δ/νσεις εκπαίδευσης, σε περιφερειακές δ/νσεις και στο Υπουργείο Παιδείας, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση χτυπώντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει το επόμενο διάστημα να πυκνώσουν, να δυναμώσουν, να αποκτήσουν μαζικότητα και κοινό βηματισμό με τους γονείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Πάρτε πίσω τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις υποβαθμίσεις των τριών δημοτικών σχολείων της ΜύριναςΛήμνου. Τα Δημοτικά σχολεία Κοντοπουλίου και Κοντιά που δέχονται μαθητές από τα παραπλήσια χωριά να λειτουργήσουν ως 6/θέσια. Να λειτουργήσει το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ευστρατίου ως 2/θέσιο.
  • Να καλυφθούν με δασκάλες/ουςτα κενά που θα δημιουργηθούν.
  • 15 μαθητές ανά τάξη».
  • Να λειτουργήσει το Ολοήμερο Τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κούταλης με διορισμό δασκάλας/ου.
  • Να λειτουργήσουν τα Τμήματα Ένταξης των δημοτικών σχολείων Κοντοπουλίου και Κοντιά με διορισμούς 2 δασκάλων ειδικής αγωγής.
  • Να λειτουργήσει η τάξη υποδοχής αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κούταλης με διορισμό δασκάλας/ου.
  • Άμεσο διορισμό εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, 2 εκπαιδευτικών Θεατρικής Αγωγής, 2 εκπαιδευτικών Μουσικής, 2 εκπαιδευτικών Εικαστικών, 1 εκπαιδευτικού Πληροφορικής, 3 εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας.
  • Άμεσο διορισμό νηπιαγωγών και δασκάλων παράλληλης στήριξης, καθώς και σχολικών νοσηλευτών στο 1ο και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, σύμφωνα και με τις διαγνώσεις του ΚΕΔΑΣΥ.
  • Για το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας, 1 εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής ΠΕ71, 1 Λογοθεραπευτή, 1 Φυσικοθεραπευτή και 1 Σχολικό Νοσηλευτή.
  • Διορισμό ψυχολόγων για την κάλυψη όλων των κενών των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Λήμνου.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Άμεσο ουσιαστικό και ενδελεχή προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτηρίων. Επισκευή και συντήρηση των σχολείων, αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά και καθημερινά από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κ.λπ.). Άμεση έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας, πυρασφάλειας και έλεγχοι του ηλεκρομηχανολογικού εξοπλισμού.

 

To top