Επίσκεψη Μουτζούρη στους Φούρνους για τις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες

Επίσκεψη Μουτζούρη στους Φούρνους  για τις ενάλιες αρχαιολογικές  έρευνες

Τους Φούρνους επισκέφθηκε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Φούρνων Κορσέων Δημήτρη Καρύδη  με σκοπό να ενημερωθεί για την ενάλια αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται στην περιοχή, με τη συνεργασία του DISCOVERY CHANNEL, το οποίο ετοιμάζει αφιέρωμα για τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην περιοχή Καμάρι και να επισκεφθεί την ανασκαφή ενός ναυαγίου της πρώιμης Βυζαντινής περιόδου, το οποίο εντοπίστηκε στο ακρωτήριο Άσπρος Κάβος. Το ναυάγιο βρίσκεται σε μια από τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές των Φούρνων, σε βυθό 43-49 μέτρων, όπου οι συνθήκες καθιστούν την ανασκαφή μια προκλητική αλλά και σημαντική επιχείρηση.

Ο Περιφερειάρχης είχε επίσης συνάντηση με τους αρχαιολόγους στο κέντρο επιχειρήσεων της αρχαιολογικής ομάδας, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο της φετινής έρευνας και είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις φετινές ανελκύσεις ευρημάτων από διάφορα ναυάγια. Στόχος της επίσκεψης ήταν η περαιτέρω υποστήριξη της έρευνας στα αρχαία ναυάγια και η ανάπτυξη των Φούρνων, καθώς τα ευρήματα αναμένεται να προσελκύσουν τουρίστες και λάτρεις των καταδύσεων.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την ένατη ερευνητική περίοδο της Ενάλιας Αρχαιολογικής Έρευνας, η οποία διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Από την αρχή των ερευνών το 2015, έχουν εντοπιστεί 58 αρχαία και νέα ναυάγια, που χρονολογούνται από την Αρχαϊκή περίοδο μέχρι και τους νεότερους χρόνους, σε βάθη που κυμαίνονται από 6-65 μέτρα.

Ο Δήμος Φούρνων έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση σχετικών μελετών και νομικών διαδικασιών για τη δημιουργία δύο καταδυτικών πάρκων, καθώς και ενός μουσείου που θα αναδείξει τα ευρήματα της περιοχής. Αυτές οι πρωτοβουλίες αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη του νησιού και στην προβολή της πλούσιας πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Η επίσκεψη του Περιφερειάρχη και η υποστήριξή του στην αρχαιολογική έρευνα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη των Φούρνων ως προορισμού πολιτιστικού και αρχαιολογικού τουρισμού.

To top