Κακοκαιρία στη Χίο: Η ΛΑΣ ζητά άμεση αποζημίωση για τους μαστιχοπαραγωγούς

Κακοκαιρία στη Χίο: Η ΛΑΣ ζητά άμεση αποζημίωση για τους μαστιχοπαραγωγούς

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων από την κακοκαιρία της 11ης Σεπτεμβρίου στη Χίο, που έπληξε τις καλλιέργειες μαστίχας και προκάλεσε τεράστιες ζημιές στους μαστιχοπαραγωγούς ζητά, σε ανακοίνωσή της η ΛΑΣ. Η Λαϊκή Συσπείρωση – μεταξύ άλλων – ζητά από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε εκτιμήσεις και πλήρη αποζημίωση των ζημιών στο 100%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε μια περίοδο που γινόταν το μάζεμα της μαστίχας και οι περισσότεροι μαστιχοπαραγωγοί ήταν μέρα-νύχτα στο χωράφι για να προλάβουν, η καταστροφική βροχή της 11 Σεπτέμβρη ήρθε να δώσει ένα μεγάλο χτύπημα στην καλλιέργεια της μαστίχας και στις προσπάθειες των μαστιχοπαραγωγών.

Η εκτίμηση για 160 τόνους χαμένους, δείχνει το αντίκτυπο που θα υπάρχει όχι μόνο στο ατομικό εισόδημα των μαστιχοπαραγωγών αλλά και στην ίδια την ΕΜΧ.

Δεν χωρά καμία αυταπάτη μιας και η κυβέρνηση ΝΔ μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις  πέρασαν όλες τις αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ και της ΚΑΠ. Έτσι ο ΕΛΓΑ έχει γίνει το εργαλείο για να μας τα παίρνουν και όχι να αποζημιώνει και να προστατεύει τους αγρότες από τις καταστροφές.

-       Άμεσα ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στις εκτιμήσεις και στην αποζημίωση των καταστροφών στο ύψος της πραγματικής καταστροφής και στο 100%.

-       Να συνυπολογιστεί στην αποζημίωση η δουλειά και τα έξοδα που χρειάζονται για τον επανακαθαρισμό των δέντρων και το στρώσιμο χώματος.

– Να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις των συνεταιρισμών, ώστε να διεκδικηθεί η άμεση αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών. Η ΕΜΧ να πάρει πρωτοβουλίες να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία του ΕΛΓΑ

To top