Νέες απειλές από την Τουρκία για το μεταναστευτικό| Μηταράκης: «Είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης»

Νέες απειλές από την Τουρκία για το μεταναστευτικό| Μηταράκης: «Είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης»

Απειλές κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε με αιχμή το μεταναστευτικό  ο  υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμαν Σοϊλού, o οποίος ουσιαστικά υποστήριξε ότι η Frontex λειτουργεί με τον χειρότερο τρόπο και ότι οι υπάλληλοι της πρέπει να φορούν μαύρα περιβραχιόνια. «Κάθε βάρκα που δεν αναχωρεί σώζει ζωές» απάντησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Η Frontex εκπροσωπεί τη μαύρη νοοτροπία της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους Ευρωπαίους να λογοδοτήσουν.

«Πρέπει να δώσουμε ένα καλό μάθημα σε Ελλάδα, Ευρώπη και Frontex για την προπαγάνδας τους», συμπλήρωσε.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθεί η Frontex, κάνοντας λόγο για βρώμικο οργανισμό και μαύρη ιστορία.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελικ κατηγόρησε την Ελλάδα για τυραννική συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες.

Κατηγορεί παράλληλα τον Έλληνα πρωθυπουργό για μαύρη προπαγάνδα και ότι η χώρα μας οδηγεί εσκεμμένα τους πρόσφυγες στο θάνατο.

Απάντηση Μηταράκη

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπ. Εσωτερικών, κ. Süleyman Soylu, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  Νότης Μηταράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια “εργαλειοποίησης” της μεταναστευτικής κρίσης και εμφανώς η προστασία των συνόρων καθιστά την Ευρώπη ισχυρή απέναντι σε εκβιαστικές απαιτήσεις.

Αυτή είναι η αποστολή της Frontex, αυτή είναι η κυριαρχική ευθύνη της χώρας μας.

Προστατεύουμε τα σύνορα μας με αποφασιστικότητα και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Θα έπρεπε, βέβαια, η Τουρκία, εφαρμόζοντας την Κοινή Δήλωση, να είχε προλάβει – ως οφείλει – τις παράνομες αναχωρήσεις.

Με αυτό τον τρόπο θα είχε προλάβει και τα πρόσφατα θανατηφόρα ναυάγια.

Κάθε βάρκα που δεν ξεκινά, σώζει ζωές και βοηθά στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών».

To top