Σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Κούταλη Λήμνου οι ετήσιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μικρασιάτισσα μάνα και τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η τελετή συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Δημάρχου Λήμνου, κ. Ελεονώρας Γεώργα, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Τριαντάφυλλου Κατή, και του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Κούταλης, κ. Νικολάου Προβατίδη.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης, όπου τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και για έναν από τους τελευταίους δύτες σφουγγαράδες της Νέας Κούταλης, τον Παντελή Χριστούλια, και τη σύζυγό του Μαρία.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας, παρουσία του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Σέργιου Βαρέλια και των ιερέων Άγγελου Ευαγγελιδάκη και Πολύκαρπου Πρασσά. Η Δήμαρχος Λήμνου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Νόστος” κατέθεσαν στεφάνια, ενώ οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και έψαλαν τον εθνικό ύμνο.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Κούταλης, κ. Νικόλαος Προβατίδης, τόνισε τον συμβολισμό του αγάλματος της Μικρασιάτισσας μάνας, λέγοντας: «Στεκόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση μπροστά στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας μάνας, που στέκει ολόρθο για να μας θυμίζει αδιάκοπα την προσφορά και τις θυσίες της μέσα στο χρόνο. Η Μικρασιάτισσα μάνα είναι εκείνη που έφερε στον κόσμο τις γενιές των Ελλήνων που αποίκισαν τη Μικρά Ασία και θεμελίωσαν την δυναμική ελληνική παρουσία για τους επόμενους αιώνες».
Ο κ. Προβατίδης επισήμανε επίσης την αναγκαιότητα διατήρησης της μνήμης και της παράδοσης, υπογραμμίζοντας: «Η παλιά Κούταλη της Προποντίδας ζει μέσα από τη Νέα Κούταλη και μας καλεί να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να κάνουμε το χωριό μας υπόδειγμα ενότητας και δημιουργίας».
Η Δήμαρχος Λήμνου, κ. Ελεονώρα Γεώργα, συνεχάρη τη Δημοτική Κοινότητα Νέας Κούταλης για την επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης, δηλώνοντας: «Πρόκειται για μία εκδήλωση που προκαλεί βαθιά συγκίνηση, όχι μόνο σε όσους έχουν ρίζες μικρασιατικές, αλλά και σε κάθε Έλληνα. Η Μικρασιάτισσα μάνα είναι το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης, ένα παράδειγμα για όλους μας».