Στα προβλήματα της δακοκτονίας αναφέρθηκε σε εισήγησή της στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη, η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη. Η κα. Αντωνέλλη υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια μειώνονται σταθερά οι κρατικές χρηματοδοτήσεις, ενώ τόνισε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι παλιά και ξεπερασμένα.
«Είναι τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούσαμε από το 1953. Το 2024 λοιπόν χρησιμοποιούμε τα ίδια φάρμακα για την πρόληψη της υγείας ενός ασθενούς, όπως 60 χρόνια πριν.
Η σύμβαση
Όσο αφορά τη σύμβαση με εργολάβο δακοκτονίας είπε: «Πολλά λέγονται στον ανεμιστήρα και πολλές λάσπες πετιούνται» σχολίασε όσο αφορά την εργολαβία. Η διαδικασία είναι διεθνής ευρωπαϊκό διαγωνισμός με βάση το νόμο και ότι προβλέπεται για τις συμβάσεις. «Είχαμε μια σύμπραξη εργολάβων – δεν υπήρξε καμιά άλλη προσφορά – που όλως τυχαία ένας εξ αυτών είναι και τυποποιητής».
Οι εργολάβοι έχουν σκοπό το κέρδος και αυτή είναι η πραγματικότητα. Λόγω του ότι τυγχάνει να είναι και τυποποιητής έχει λόγους να πάει καλά η σοδειά για ίδιον όφελος. Η σύμβαση ήταν η καλύτερη δυνατή που μπορούσε να κάνει η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης το συγκεκριμένο χρόνο. Προβλέπει ότι η συγκρότηση των συνεργείων γίνεται με ευθύνη των εργολάβων» υπογράμμισε η κα Αντωνέλλη . Τόνισε ότι στη σύμβαση προβλέπεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
«Το φιλότιμο …και οι αριθμοί»
Για την εφαρμογή της δακοκτονίας και το κατά πόσο οι έλεγχοι γίνονται όπως πρέπει η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα παρουσίασε αριθμητικά στοιχεία για την κατάσταση αποδεικνύοντας ότι ουσιαστικά το κατά πόσο θα γίνεται σωστά η δακοκτονία και θα ελέγχεται σωστά …επαφίεται στο φιλότιμο.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τεστ για το φιλότιμο των εργαζομένων είτε αυτοί είναι εργολάβοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες , πρωθυπουργοί , άνθρωποι. Είναι λοιπόν το πως ασκεί κανείς τα καθήκοντά του, θέμα της αίσθησης που έχει για την πραγματικότητα, ποια ιδεολογία εξυπηρετεί και τί φιλότιμο έχει. Επομένως η συγκρότηση των συνεργείων και αν αυτά αποδίδουν ή όχι επαφίεται στο φιλότιμο. Θα πει κανείς δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί; Βεβαίως και υπάρχουν οι τομεάρχες γεωπόνοι και οι επόπτες. Στη Λέσβο τα ελαιόδεντρα αριθμούν 11 εκατομμύρια. Περίπου 5,9 εκατ είναι συμβατικής παραγωγής. Το 40% της παραγωγής είναι βιολογικά. Στα 5,9 εκατ. δέντρα αναλογούν 17 τομεάρχες. Δηλαδή 352.000 ελαιόδεντρα σε 8 ημέρες δηλαδή 44.000 ελαιόδεντρα ανά ημέρα».
.