Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μαζί με τους βουλευτές Δελή Γιάννη και Συντυχάκη Μανώλη, ζητώντας να μην συγχωνευθούν τμήματα σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Λέσβου και μεταφέροντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν από γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς της εκπαίδευσης.
Ανάστατη είναι η κοινωνία της Λέσβου μετά από την απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΠΕ) Λέσβου για συγχωνεύσεις τμημάτων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά ανακοινώθηκαν συγχωνεύσεις στο Ειδικό Σχολείο Μυτιλήνης, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, στο ΔΣ Βαρειάς, στο ΔΣ Καλλονής και στο ΔΣ Παναγιούδας, και λίγο αργότερα ανακοινώθηκαν ακόμη, στο 10ο ΔΣ Μυτιλήνης, στο 2ο Νηπιαγωγείο Πλωμαρίου και στο 9ο ΔΣ Μυτιλήνης για δεύτερη φορά. Με τον τρόπο μάλιστα που συμβαίνουν αυτές οι ενημερώσεις – εντολές, εκπαιδευτικοί και γονείς αναρωτιούνται εάν θα ανακοινωθούν κι άλλες συγχωνεύσεις μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία.
Μέσα στο κατακαλόκαιρο, βάσει των εγκυκλίων του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ κ. Κατσαρού (αριθμ. 76216/Δ2/8-7-24 και αριθμ. 80483/Δ1/15-7-2024), οι διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων καλούνται να συγκροτήσουν στο myschool τα τμήματα, με βάση τα τρέχοντα αριθμητικά δεδομένα του μαθητικού δυναμικού, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη ούτε οι παραπεμπόμενοι, ούτε η πρόβλεψη που κατετέθη στην πλατφόρμα e-eggrafes για τις αναμενόμενες εγγραφές του Σεπτεμβρίου.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης, Σύλλογοι Γονέων από σχολεία της Λέσβου και άλλοι φορείς αντιδρούν σε αυτή την απόφαση, και όπως τονίζει ο ΣΕΠΕ: «Οι συγχωνεύσεως αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τη νομοθεσία που προβλέπει συγκεκριμένο χώρο στην αίθουσα για τον κάθε μαθητή, ούτε γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών, ούτε βέβαια την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση βάζει την εκπαίδευση στο κρεβάτι του Προκρούστη, κόβοντας ό,τι θεωρεί ότι περισσεύει προκειμένου να περικόψει δαπάνες, την ίδια στιγμή που επαίρεται για την θετική πορεία της οικονομίας.»
Πρόκειται για τη συνέχεια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που θέλει τα σχολεία να λειτουργούν με ελάχιστους πόρους, σε αίθουσες – κλουβιά, χωρίς ελέγχους για την αντισεισμική θωράκιση, χωρίς μέτρα προφύλαξης από καύσωνες και βαρυχειμωνιές, πανδημίες και “ατυχήματα” – εγκλήματα λόγω της έλλειψης συντήρησης. Με το ελάχιστο δυνατό εκπαιδευτικό προσωπικό, με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, ακόμα και για τη στελέχωση της απαραίτητης παράλληλης στήριξης και πλήρη ανυπαρξία υποστηρικτικού επιστημονικού δυναμικού (ψυχολόγοι, νοσηλευτές κλπ.).
Αυτό είναι το “νέο ψηφιακό σχολείο” της αγοράς, των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, των στελεχών της Εκπαίδευσης σε ρόλο “μάνατζερ”, της κατηγοριοποίησης και της απαξίωσης του παιδαγωγικού ρόλου των δασκάλων. Το σχολείο του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Το σχολείο όπου οι μαθητές είναι αριθμοί και τα πάντα λογαριάζονται με τον ισοσκελισμό εσόδων και εξόδων.
Γι’ αυτό και η απόφαση της ΔΙΠΕ Λέσβου έχει ως μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των μαθητών χωρίς καμία αναφορά στη σύνθεση των τμημάτων, τις πιθανές ειδικές παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών, άλλες κοινωνικές παραμέτρους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΠΕ) Λέσβου.
Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Δελής Γιάννης
Συντυχάκης Μανώλης